ua en ru

Нафта по 80 дол. зробить нерентабельною 3% світового видобутку, - МЕА

Зниження світових цін на нафту до 80 дол. зробить нерентабельною близько 3% світового видобутку, включаючи ряд проектів в Канаді, Анголі, Бразилії та Норвегії.

Зниження світових цін на нафту до 80 дол. зробить нерентабельною близько 3% світового видобутку, включаючи ряд проектів в Канаді, Анголі, Бразилії та Норвегії. Така оцінка міститься в звіті Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), передає Reuters.

"У загальній складності близько 2,6 млн барелів на добу видобувається в проектах з точкою беззбитковості вище 80 дол. за барель", - йдеться у звіті. Це становить 2,8% світового видобутку, яка в III кварталі становила 93,2 млн барелів на добу.

За даними агентства, в Канаді частка таких проектів становить близько 25%, а у видобутку сланцевої нафти в США - трохи більше 4%.

Близько 8% глибоководного видобутку має точку беззбитковості не нижче 80 дол. за барель. Це 1,05 млн барелів на добу, або 1,1% світового виробництва, говориться в звіті.

Понад 80% видобутку на глибоководних родовищах припадає на Бразилію і американську частину Мексиканської затоки.

"Широкий спектр регіонів - Китай, мілководні родовища в Малайзії, Нігерія, традиційні родовища у США, мілководні родовища у Великобританії і традиційні родовища в Росії - має значну частку видобутку з високою точкою беззбитковості", - відзначають аналітики агентства.

Нагадаємо, сьогодні ціни на нафту Brent впали нижче 88 дол. за барель, оскільки інвестори вже не розраховують на скорочення видобутку ОПЕК.