ua en ru

Нафта на біржах сьогодні дешевшає через технічні продажі і ослаблення інтересу до покупок

Нафта на біржах сьогодні дешевшає. Станом на 10:55 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):
- IPE Brent Crude (квітень) - 121,45 (-0,21) при діапазоні котирувань 121,07-121,92;
- Light, Sweet Crude Oil (квітень) - 106,07 (-0,18) при діапазоні котирувань 105,71-106,41.

Ціни на нафтові ф'ючерси знижуються через їх технічні продажі, викликані ослабленням інтересу до покупок. Головним чинником тиску на ринок сьогодні є високі ціни на нафту. Напередодні нафта на біржах в Лондоні і в Нью-Йорку помітно подорожчала, а офіційні ціни на нафтові ф'ючерси досягли максимальних значень з початку травня 2011 р. За підсумками торгів 21 лютого 2012 р. вперше більш ніж за дев'ять з половиною місяців офіційна ціна нафти Brent встановилася вище 121 дол./бар., а офіційна ціна нафти WTI перевищила 105 дол./бар., через що інтерес до подальших покупок дещо ослаб.

Разом з тим тиск на глобальні ринки сьогодні чинять сумніви щодо того, що надана фінансова допомога Греції зможе врятувати країну від дефолту і запобігти посиленню боргової кризи в країнах єврозони. На цьому фоні провідні фондові індекси Європи сьогодні знижуються, а позиції долара на FOREX зміцнюються, що в комплексі додатково стримує зростання нафтових котирувань. Індекс долара для шести провідних світових валют сьогодні упевнено тримається вище за відмітку 79 пунктів.

На початку сьогоднішніх торгів нетривалу підтримку нафтовим ф'ючерсам подала інформація про зростання ділової активності в Китаї. У лютому ц. р індекс ділової активності в промисловості КНР досяг максимального значення за чотири місяці, піднявшись до відмітки 49,7 пункту проти 48,8 пункту місяцем раніше. Проте даний показник, як і раніше, залишається нижчим за відмітку 50 пунктів, що свідчить про недостатньо високі темпи зростання ділової активності в промисловому секторі Китаю.

Нагадаємо, ціна нафти Middle East Crude на біржі в Токіо сьогодні виросла на 1,5%.