ua en ru

Нафта на біржах продовжує дорожчати через побоювання скорочення її постачань

Нафта на біржах сьогодні продовжує дорожчати третю сесію поспіль. Ціни на нафту зростають через побоювання скорочення її постачань. Котирування нафти Brent сьогодні на торгах вперше за 11 тижнів перевищили позначку 110 дол і досягли максимального значення з середини травня ц.р. - 110,62 дол. / Бар. У той же час котирування нафти WTI (Light Sweet) сьогодні відновили свій двотижневий максимум і вперше з 20 липня ц.р. впритул підступили до цінової позначки 92,7 дол./бар.

Станом на 15:45 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):

- IPE Brent Crude (вересень) - 110,51 (+0,96) при діапазоні котирувань 109,13-110,62;

- Light, Sweet Crude Oil (вересень) - 92,59 (+0,39) при діапазоні котирувань 91,78-92,69.

Учасники ринку не виключають можливості порушення експорту нафти з Близького Сходу через непередбачуваність розвитку подій у Сирії, а також через загальну напруженості в сусідніх з нею державах. Днем раніше через підрив нафтопроводу на південному сході Туреччини були припинені поставки нафти з Іраку на термінал середземноморського порту Джейхан.

Разом з тим через зрослу штормової активності в Північній Атлантиці є загроза скорочення видобутку нафти на шельфі Мексиканської затоки. До півострову Юкатан наближається тропічний шторм "Ернесто" (Ernesto), що сформувався над Карибським морем. Експерти прогнозують, що "Ернесто" може стати ураганом першої категорії небезпеки. Швидкість вітру в зоні шторму вже перевищує 100 км /год.

Тим часом над центральною частиною Атлантики (на захід островів Зеленого Мису) формуються ще два тропічні шторми. Не виключено, що один з них може виявитися над водами Мексиканської затоки, на шельфі якого видобувається практично 30% усієї виробленої в США нафти.

Нафта на біржах дорожчає також через подальше ослаблення позицій долара США на FOREX. Долар сьогодні дешевшає проти євро і інших валют, забезпечуючи збереження технічно привабливих умов для покупок нафти. Індекс долара для шести провідних світових валют сьогодні просів нижче за позначку 82,1 пункту після того, як напередодні цей індикатор оновив свій мінімум за чотири тижні, встановившись нижче за позначку 82,3 пункту.

Відзначимо, за попередні та два торгові дні (6 і 3 серпня) ціна нафти Brent виросла на 3,5%, а ціна нафти WTI підскочила на 5,8%.