ua en ru

Нафта на біржах подешевшала сьогодні з початку дня більш ніж на 1 дол

Нафта на біржах подешевшала з початку дня більш ніж на 1 дол. Станом на 15:50 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):

- IPE Brent Crude (червень) - 117,71 (-1,05) при діапазоні котирувань 117,57-118,91;
- Light, Sweet Crude Oil (червень) - 102,80 (-1,08) при діапазоні котирувань 102,98-103,90.

Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent сьогодні знижуються. Негативна динаміка в цінах по операціям викликана технічними продажами нафтових ф'ючерсів, чому додатково сприяє обстановка на міжнародному валютному ринку FOREX.

Долар з початку дня помітно підріс проти євро та інших валют. Індекс долара для шести провідних світових валют сьогодні підвищився на 0,4% і зараз тримається вище за позначку 79,5 пункту, забезпечуючи непривабливі умови для спекулятивних покупок нафти та інших товарних активів, ціни на які встановлено у валюті США.

Зазначимо, ціна нафти BFOE досягла максимального значення за чотири торгові дні - 118,96 дол./бар.

На відкритті фондових торгів в США 23 квітня 2012 р. очікується зниження провідних індексів. Негативний настрій інвесторів обумовлений побоюваннями щодо економічної ситуації в Європі. Зокрема, директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крістін Лагард під час зустрічі з представниками Світового банку зазначила, що боргова криза в єврозоні усе ще залишається актуальною проблемою, незважаючи на ряд ознак, що вказують на поліпшення економічної обстановки.

Разом з тим негативний настрій американських трейдерів викликали новини з Китаю. За попередніми оцінками інвестиційного банку HSBC, ситуація в економіці Китаю в квітні дещо покращилася, проте не настільки істотно, щоб забезпечити сьогодні очікування підвищення попиту на нафту і нафтопродукти. Так, індекс ділової активності PMI у квітні склав 49,1 пункту проти 48,3 пункту в березні. Показник досяг максимального значення за два місяці, проте залишився нижче ключової позначки 50 пунктів, що вважається індикатором стабільності економічного зростання.

Нагадаємо, за підсумками торгів 20 квітня 2012 р. нафта на біржах у Нью-Йорку і в Лондоні помірно подорожчала. Ціни на нафтові ф'ючерси підвищилися за день в середньому на 0,7% і досягли максимальних значень за три сесії. Так, за підсумками останнього торгового дня минулого тижня вперше після 17 квітня офіційний ціна нафти Brent встановилася вище 118 дол./бар., а офіційна ціна нафти WTI (Light Sweet) перевищила позначку 103 дол./бар.