ua en ru

Нафта Brent сьогодні торгується вище 100 дол./бар., котирування нафти WTI знижуються

Нафта Brent сьогодні знову торгується вище 100 дол./бар., у той час як котирування нафти WTI знижуються. Станом на 11:35 за Київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):
- IPE Brent Crude (серпень) - 100,41 (+0,64) при діапазоні котирувань 99,30-100,41;
- Light, Sweet Crude Oil (серпень) - 87,28 (+0,38) при діапазоні котирувань 86,50-87,77.

Різноспрямований рух цін на нафтові ф'ючерси викликане відсутністю напередодні торговельної сесії на біржі NYMEX. Нафта Brent сьогодні технічно відіграє своє зниження після фіксації прибутку напередодні. В той же час нафта WTI продовжує дешевшати на очікуваннях відновлення сьогодні ділової активності в США після завершення святкування напередодні Дня незалежності.

Глобальні ринки сьогодні очікують прийняття центральними банками додаткових заходів щодо стимулювання зростання світової економіки. Очікується, що сьогодні в 14:45 за Києвом Європейський центральний банк (ЄЦБ) оголосить про зниження на 0,25 процентного пункту базової облікової ставки - з 1,00% річних до 0,75% річних. На думку експертів, таке рішення прискорить процес відновлення фінансової стабільності в єврозоні і полегшить процес відновлення економіки ЄС, що забезпечить підвищений попит на нафту і енергоносії.

Сьогодні в 17:30 по Києву будуть опубліковані офіційні дані Міністерства енергетики США із запасів нафти і нафтопродуктів в країні. Галузеві експерти прогнозують, що за підсумками звітного тижня, що завершився 29 червня, комерційні запаси сирої нафти в США могли зменшитися на 1,9-2,0 млн бар., запаси важких дистилятів виросли на 400-500 тис. бар., а запаси бензинів практично не змінилися.

Однак, за попередніми даними аналітичної організації "Американський інститут нафти" (American Petroleum Institute, або скорочено API), які були опубліковані 3 липня о 23:30 по Києву, комерційні запаси сирої нафти в США за підсумками звітного тижня знизилися на 3 млн бар., запаси бензину зменшилися на 1,4 млн бар., а запаси важких дистилятів скоротилися на 1,1 млн бар.

Нагадаємо, напередодні ціна нафти Brent не змогла утриматися вище психологічного рівня 100 дол./бар. і за підсумками торгів 4 липня 2012 р. на біржі ICE Futures Europe в Лондоні знизилася через фіксацію прибутку майже на 1%, встановившись нижче позначки 99,8 дол./бар. В той же час офіційна ціна нафти WTI (Light Sweet) на товарній біржі NYMEX у Нью-йорку напередодні не змінилася і склала 87,66 дол./бар. Торги на NYMEX 4 липня не проводилися у зв'язку з вихідним вдень в США, де відзначали федеральний свято День незалежності.