ua en ru

Нафта Brent сьогодні продовжує дешевшати, нафта WTI зміцнює позиції

Нафта Brent сьогодні продовжує дешевшати, тоді як нафта WTI (Light Sweet) зміцнює позиції. Станом на 11:00 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):

- IPE Brent Crude (червень) - 118,41 (-0,27) при діапазоні котирувань 117,98-118,71;
- Light, Sweet Crude Oil (травень) - 103,13 (+0,20) при діапазоні котирувань 102,66-103,23.

Різноспрямована динаміка нафтових котирувань викликана очікування того, що нафта Brent незабаром може в значній мірі втратити експортні переваги на світовому ринку і позбутися своєї спекулятивної премії. Так, за підсумками першого раунду переговорів Ірану, що відбувся в Стамбулі, з "шестіркою" міжнародних посередників дещо зменшилися побоювання введення повномасштабних економічних санкцій проти Тегерана, які могли привести до істотного скорочення постачань іранської нафти.

Разом з тим нафта WTI незабаром зможе успішніше конкурувати з нафтою Brent на американському ринку. Як вже повідомлялося, нафтопровід Seaway, що сполучає американський Середній Захід з побережжям Мексиканської затоки, вже в середині травня ц.р. може почати прокачування нафти в реверсивному режимі, що дозволить істотно зменшити запаси нафти на терміналі Кушинг в Оклахомі, направивши її на НПЗ в районі Х'юстону.

На міжнародному валютному ринку FOREX помалу знижується проти євро та інших валют, додатково забезпечуючи непривабливі умови для спекулятивних покупок нафти WTI. Індекс долара для шести валют зараз не перевищує значення 79,6 пункту.

В той же час загальний тиск нафтові ф'ючерси сьогодні надають очікування тижневого збільшення в США комерційних запасів сирої нафти. Так, аналітики прогнозують, що за підсумками звітного тижня, який завершився 13 квітня, запаси нафти в США могли збільшитися на 1,0-1,2 млн бар. При цьому запаси бензинів могли зменшитися за тиждень на 500-600 тис. бар., а запаси важких дистилятів могли знизитися на 200-400 тис. бар., вважають фахівці.

За підсумками торгів напередодні ціни на нафту на біржах в Лондоні і в Нью-Йорку змінилися різноспрямовано. Ціна нафти впала за один торговий день більш ніж на 2% і опустилася до мінімуму за дев'ять тижнів, встановившись нижче за відмітку 119 дол./бар. В той же час ціна нафти WTI (Light Sweet) напередодні символічно підросла на 0,1% і впритул наблизилася до значення 103 дол./бар. При цьому цінова різниця між нафтовими еталонами Brent і WTI напередодні істотно скоротилася і склала менше 16 дол.

Зазначимо, ціна нафтового "кошика" ОПЕК вперше за дев'ять тижнів опустилася нижче 117 дол./бар.