ua en ru

Нафта Brent продовжує дешевшати через очікування на відновлення експорту нафти Іраном

Нафта Brent сьогодні продовжує дешевшати третій день поспіль. При цьому котирування нафти Brent сьогодні на торгах оновили свій чотиримісячний мінімум і вперше з початку липня опустилися нижче цінової позначки 104,3 дол./бар.

Зниження котирувань нафти Brent сприяють очікування відновлення експорту нафти Іраном. Як заявив міністр закордонних справ цієї країни Мохаммад Джавад, вже цього тижня на переговорах в Женеві може бути досягнуто угоду щодо ядерної програми Тегерана. Якщо це станеться, тоді США і ЄС скасують санкції відносно Тегерана, передбачають ембарго на поставки іранської нафти.

Тим часом нафта WTI (Light Sweet) сьогодні другий день поспіль дорожчає і торгується вище цінової позначки 95 дол./бар.

Зростанню котирувань WTI сприяють очікування поліпшення справ в американській економіці. Сьогодні в США будуть опубліковані уточнені дані по ВВП за II квартал 2013 р., а також щотижневі дані з трудової зайнятості.

Станом на 15:05 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):

- IPE Brent Crude (грудень) - 104,36 (-0,88) при діапазоні котирувань 104,27-105,21;

- Light, Sweet Crude Oil (грудень) - 95,05 (+0,25) при діапазоні котирувань 94,46-95,19.

Напередодні нафта на біржах в Нью-Йорку і в Лондоні показала різноспрямовану цінову динаміку. За підсумками торгів 6 листопада 2013 р. офіційна ціна нафти WTI (Light Sweet) зросла на 1,4% і з лишком відіграла своє падіння за попередній торговий день, встановившись вище за позначку 94 дол./бар.

Тим часом нафта Brent за підсумками торгів 6 листопада ще трохи подешевшала і відновила свій чотиримісячний мінімум, закрившись другий раз поспіль нижче позначки 106 дол./бар. При цьому котирування нафти Brent напередодні вперше з початку липня 2013 р. просіли нижче цінової позначки 105 дол./бар.