ua en ru

НБУ погодив придбання істотної участі в 5 банках

НБУ погодив придбання істотної участі в 5 банках Фото: Національний банк України

Серед банків - "Альфа-Банк", "БТА банк" і "Індустріалбанк"

Національний банк України (НБУ) погодив придбання істотної участі в АКБ "Індустріалбанк", ПАТ "Альпарі банк", АБ "Експрес-банк", ПАТ "Альфа-Банк", ПАТ "БТА банк" та ПАТ КБ "Центр". Про це йдеться в повідомленні прес-служби регулятора.

На минулому тижні Нацбанк погодив придбання істотної участі в розмірі понад 70% статутного капіталу "Індустріалбанк" і більш 80% "Експрес-банк" сім'ї Дворецьких. Після вступу Трояндою, Ганною та Ігорем Дворецькими істотної участі в банках, їх структури власності будуть розглядатися Національним банком як прозорі.

НБУ також погодив придбане істотну участь у "Альфа-Банку" Михайлу Фрідману, Германа Хана, Петру Авену та Олексію Кузмичеву. Зазначені особи є власниками ABH Holdings SA, яка опосередковано через ABH Ukraine Limited володіє акціями ПАТ "Альфа-Банк". Таке узгодження відбувалося після набрання чинності закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності пов'язаних з банком осіб" від 2 березня 2015 року, в результаті чого зазначені особи отримали статус власника істотної участі.

Нуржан Субханбердин і Кенес Ракішев отримали погодження на придбання істотної участі в "БТА банк", кожен у розмірі понад 47% сукупної участі в банку.

Бахтари Хедаятоллах Муса отримав погодження на одноосібне пряме придбання істотної участі в "Альпарі банк" в розмірі 100%.
Крім того, Національний банк погодив придбання одноосібного прямого істотної участі в ПАТ КБ "Центр" Хамеду Алихани (громадянин Франції). Алихани до недавніх пір був опосередкованим власником істотної участі в банку в розмірі 60%, проте ніколи не проходив процедури узгодження в НБУ. В серпні 2015 року він збільшив свою істотну участь до 100% без отримання погодження регулятора на таке збільшення. За таке порушення на компанію, через яку було вироблено таке збільшення, був накладений штраф у розмірі 1,2 млн гривень.

Нагадаємо, Національний банк України розширив інструменти підтримки ліквідності банків.