ua en ru

НБУ розраховує на підтримку парламентом створення кредитного реєстру Нацбанку

НБУ розраховує на підтримку парламентом створення кредитного реєстру Нацбанку Фото:НБУ сподівається на створення кредитного реєстру позичальників (колаж РБК-Україна)

Наявність такого реєстру відповідає вимогам міжнародних фінансових партнерів України

Національний банк України розраховує на ухвалення парламентом у повторному другому читанні законопроекту № 7114-д щодо створення і ведення кредитного реєстру Національного банку України та вдосконалення процесів управління кредитними ризиками банків, внесених до порядку денного Верховної Ради. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Як пояснюють в регуляторі, концепція кредитного реєстру НБУ відповідає міжнародному досвіду інших країн. Згідно з даними Світового Банку, в 91 країні вже створені державні кредитні реєстри (у більшості випадків - центральними банками). Державні реєстри функціонують у тому числі в 16 кранах ЄС, а ще 6 європейських країн (Нідерланди, Люксембург, Греція, Фінляндія, Естонія, Кіпр) планують його створення в найближчому майбутньому.

У разі схвалення цього нормативно-правового акту та надання Нацбанку права створення та ведення такого реєстру, НБУ, у свою чергу:

- створить механізм для уникнення банками ризиків при наданні кредитів;

- забезпечить ефективне функціонування системи обміну інформацією, необхідної для здійснення кредитування;

- дозволить НБУ здійснювати моніторинг концентрації кредитного ризику;

- посилить захист інтересів прав вкладників і кредиторів банків.

#Radavote4reforms Сьогодні на порядку денному Верховної Ради України – законопроект № 7114-д щодо створення та ведення К...

Опубліковано Національний банк України 5 лютого 2018 р.

Нагадаємо, в листопаді минулого року Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект №7114-д "Про внесення змін до деяких законів України щодо створення та ведення кредитного реєстру Національного банку України та вдосконалення процесів управління кредитними ризиками банків".