ua en ru

НБУ планує допомагати банкам, що погодились кредитувати держпідприємства

Національний банк України (НБУ) планує допомагати приватним банкам, що погодились кредитувати визначені Кабміном стратегічно важливі державні підприємства. Про це заявив голова Нацбанку Сергій Арбузов, пише видання "Комерсант Україна".

"Ми хочемо підключити комерційні банки до бюджетного процесу",- заявив Арбузов. За його словами, не лише держбанки повинні почати активно видавати позики держпідприємствам, але і всі інші кредитні установи. Закладені в бюджеті на 2013 рік 1,5 млрд грн на компенсацію частини процентної ставки можуть бути збільшені.
"Ми обговорили цей план з великими і дрібними банками і побачили інтерес. Банки будуть кредитувати визначені урядом стратегічно важливі підприємства. Якщо ми побачимо, що банки, активно кредитують зазначені проекти, зазнають проблеми з ліквідністю, ми будемо підтримувати їх всіма можливими монетарними приладами й інструментами, - зазначив Арбузов. - Цей план вже практично погоджений з міністерствами, і, сподіваюся, почне реалізовуватися в січні наступного року".

Видання пише, що незважаючи на збільшення банками за січень-листопад портфеля кредитів юридичним особам на 35 млрд грн (5,9%), вони охарактеризували ситуацію як припинення кредитування економіки. Цьому сприяють високі ставки за позиками, що перевищують рентабельність бізнесу. За даними НБУ, на 7 грудня середньозважена вартість гривневих кредитів склала 18,1%, валютних - 10,2%. При цьому банкіри говорять, що видають лише короткострокові кредити під 28%.

"Багато банків останнім часом зайняті арбітражем замість кредитування реального сектора. Коли вони зрозуміють, що це неправильно, і стануть активніше кредитувати, ставки значно знизяться", - вважає Арбузов.
Здешевлення кредитів повинно передувати можливе зниження депозитних ставок в 2013 році до 15-17% у гривні.

"Якщо проекти рентабельні, і рівень обслуговування контролюється, ми можемо розглядати такі пропозиції. Адже рефінансування знизить вартість ресурсу на ринку",- упевнений голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.
Банкіри завжди готові взяти дешеве фондування, але сподіваються на лояльні умови центробанку.
"Цей проект може стати серйозним стимулом для економіки. Але все залежить від умов рефінансування, які висуне НБУ, в першу чергу щодо термінів кредитів. Потрібні довгі ресурси на строк більше чотирьох років", - упевнений голова правління ВТБ Банку Вадим Пушкарьов.

Навіть отримавши дешевий ресурс під ставку, трохи вище облікового (7,5%), банкіри готові кредитувати лише сумлінних позичальників, обіцяючи їм жорсткі вимоги. "Всі знають, як авіапідприємства не могли повернути кредити, і банкірів примушували реструктуризувати позики шляхом купівлі облігацій цих емітентів,- сказав голова правління одного з великих банків.- Деякі підприємства вже банкрутують, і шанси на повернення грошей невеликі. А деяких директорів держкомпаній доводиться вмовляти погасити хоча б частину кредиту і відсотків, коли ми бачимо бюджетні надходження на їх рахунки".

Читайте також: Активи банків України в жовтні знизилися на 0,3% - до 1,12 трлн грн, - НБУ.