ua en ru

НБУ очікує перевищення інфляцією рівня 10% до кінця 2017

НБУ очікує перевищення інфляцією рівня 10% до кінця 2017 Фото: НБУ прогнозує зростання інфляції в 2017 (НБУ)

Ситуація стабілізується у другому кварталі 2018

Поточна динаміка загального ІСЦ та його складових свідчить про подальше посилення ризиків більш істотного відхилення інфляції від центральної точки цільового діапазону 8% +/- 2 п. п. на кінець поточного року, ніж передбачено в липневому прогнозі. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

Як повідомляється, незважаючи на прискорення інфляції, фундаментальний інфляційний тиск буде залишатися помірним, a загальна інфляція наблизиться до центральної точки цільового діапазону у другому кварталі 2018 року.

НБУ заявив, що за підсумками серпня, споживча інфляція в річному вимірі (16,2%) перевищила траєкторію прогнозу Нацбанку, опублікованого в інфляційному звіті за липень 2017 року.

"Це насамперед зумовлено високими темпами зростання цін на продукти харчування з-за подальшого відображення факторів з боку пропозиції (несприятливі погодні умови навесні цього року, значні обсяги експорту м'ясної і молочної продукції), а також посиленням тиску на ціни з боку виробничих витрат", - пояснюють у НБУ.

Базова інфляція в річному вимірі в серпні незначно перевищила траєкторію прогнозу, оприлюдненого в інфляційному звіті, враховуючи два основних фактори. По-перше, вторинні ефекти від підвищення цін на окремі сирі продукти харчування внаслідок факторів з боку пропозиції. Зокрема найбільший вклад у відхилення базової інфляції від прогнозної траєкторії зумовили високі темпи зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки, насамперед м'ясні та молочні вироби.

По-друге, збільшення виробничих витрат, у тому числі на оплату праці, викликали вище, ніж очікувалося, темпи зростання цін на послуги, що входять в базову інфляцію, на тлі посилення гривні до долара США та поліпшення інфляційних очікувань пом'якшили тиск на базову інфляцію.

Зокрема, меншими, ніж очікувалося, темпами зростали ціни на товари зі значною часткою імпорту (побутова техніка, обладнання для відтворення та обробки інформації, побутова хімія тощо).

Нагадаємо, раніше в НБУ заявляли про те, що зростання інфляції в Україні вище прогнозованого.