ua en ru

НБУ може відмовитися від реформ під тиском банківського і політичного лобі

Національний банк (НБУ) відмовиться від реалізації ключових реформ, якщо не витримає тиску політичних і банківських лобістів. Про це розповів в інтерв'ю FinClub Леонід Антоненко, який займав пост директора департаменту реєстраційних питань та ліцензування Нацбанку.

За його словами, спроби ввести регулятора цивілізовані правила роботи на банківському ринку зустрічають помітний опір серед представників банківського співтовариства і їх політичних покровителів.

"Після мого відходу з Нацбанку там стали подумувати про те, щоб переписати правила і повернутися до попереднього стану. Якщо це станеться, Нацбанк зробить серйозну помилку, яка буде створювати для нього нові і нові репутаційні втрати", - розповів Антоненко.

Він розповів, що робота НБУ з виявлення кінцевих бенефіціарів банків, а також ряд інших ключових напрямків реформ, зокрема, в сфері валютного регулювання, можуть бути згорнуті в догоду особистим або політичним інтересам зацікавлених лобістів.

Антоненко визнав, що регулятор часто застосовує заходи впливу до банків, їх акціонерів і топ-менеджменту, але не завжди такі дії стають надбанням громадськості.

"Не вся інформація про всі випадки публікується. Ми публікуємо деякі речі просто для того, щоб показувати, в яку сторону рухається реформа", - сказав Антоненко в інтерв'ю FinClub.