ua en ru

НБУ пояснює падіння курсу гривні розпадом коаліції в Раді

Національний банк України пояснює падіння курсу гривні до долара, яке спостерігалося останнім часом, розпадом коаліції у Верховній Раді.

Національний банк України пояснює падіння курсу гривні до долара, яке спостерігалося останнім часом, розпадом коаліції у Верховній Раді. Це випливає з повідомлення прес-служби НБУ на адресу РБК-Україна.

"Публічні обговорення можливих змін у парламентській більшості і склад Кабінету Міністрів України були досить гостро сприйняті учасниками валютного ринку. Наслідком цього було посилення курсової волатильності гривні", - наголошується у повідомленні.

Водночас НБУ підкреслює, що загальний стан валютного ринку залишався врівноваженим.

Зокрема, надходження іноземної валюти від нерезидентів протягом червня-липня на 1 млрд дол. США (в еквіваленті) перевищили платежі на їх користь. Крім цього, пропозиція іноземної валюти з боку банків і підприємств у червні-липні домінувала над попитом на неї, перевищення становило 0,4 млрд дол. США, а діапазон курсових коливань гривні до 25 липня протягом 3 місяців поспіль демонстрував тенденцію до звуження.

"Наведене дає об'єктивні підстави для майбутньої мінімізації курсових коливань. Цьому буде сприяти зниження політичної напруги після усунення невизначеностей щодо подальшої долі уряду, а також підтримка Верховною Радою України ряду внесених урядом важливих економічних ініціатив. Посиленню стійкості валютного ринку також сприятиме успішне продовження співпраці України з МВФ в рамках "Стенд-бай", - наголошується у повідомленні

НБУ також констатує, що обмінний курс гривні визначається не тільки макроекономічними умовами, але і ситуацією на сході України, ходом політичних консультацій по її врегулюванню, стану інформаційного простору, розвитку діалогу з міжнародними фінансовими організаціями.

Нагадаємо, курс гривні відносно долара за минулий тиждень у продажу знизився з 12,00 до 12,40.

Коаліція у Верховній Раді розпалася 24 липня 2014 р. Тепер восени очікуються дострокові вибори в Раду.

Рішення МВФ щодо чергового траншу в розмірі близько 1,4 млрд дол. Україні очікується в кінці серпня 2014 р.