ua en ru

У НБУ немає чіткої стратегії для стабілізації банківського сектора, - Медведчук

У Національного банку України (НБУ) немає чіткої стратегії для стабілізації банківського сектора. Такої думки дотримується лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Більш ніж очевидно, що ситуація в банківському секторі просто гнітюча. Довіра до національної грошової одиниці безпрецедентно низька, курс її нестабільний. І це не дивно, адже за весь час свого існування гривня жодного разу так стрімко не девальвувала (в три рази за яких-небудь півтора року)", - заявив він.

Крім цього, як вважає політик, говорити про стабілізацію банківського сектора не доводиться, оскільки, за його словами, збитки банків на серпень 2015 року склали понад 33 млрд грн, а відтік депозитів триває.

"Не можна сказати, що регулятор навіть не намагався нічого зробити, щоб врятувати гривню і підтримати фінансову систему. Начебто і намагався, але ці спроби свідчили про відсутність будь-якої чіткої стратегії. Складалося таке враження, що НБУ діяв хаотично, навмання, за принципом "авось допоможе" і тільки тим і займався, що вводив все нові і нові обмеження", - підкреслив він.

Медведчук також відзначив, що очікувати від НБУ справжніх реформ не варто, оскільки заручившись тимчасовою підтримкою Міжнародного валютного фонду, "регулятор зумів зупинити обвал гривні в короткостроковій перспективі".

"І сьогодні це підноситься нам як результат серйозних реформ НБУ. Хоча насправді пожинати плоди "економічного дива", підготовленого нинішнім урядом і Нацбанком, українці ще не один рік. І, на жаль, це будуть роки депресії, занепаду і розвалу. Схоже на те, що країна переживає сьогодні", - резюмував політик.