ua en ru

Нацбанк збереже вимогу про обов'язковий продаж експортерами 50% валютної виручки на міжбанку, - експерти

Національний банк України, найімовірніше, продовжить дію норми про обов'язковий продаж експортерами 50% валютної виручки на міжбанківському ринку. Це дозволить не тільки утримувати стабільні позиції гривні, а й поповнити золотовалютні резерви, впевнені експерти.

«Вимога про продаж 50% валютної виручки експортерами було введено через необхідність збільшення припливу іноземної валюти в країну. Для експортерів ця вимога не є болючим, тому не здивуюся, якщо її дія буде продовжена», - сказав Олег Устенко, виконавчий директор міжнародного фонду Блейзера.

Зберігаючи вимога про продаж 50% валютної виручки, регулятор може створити на ринку буде надлишок валюти, яку можна буде викуповувати для поповнення резервів, зазначив експерт.

Дмитро Боярчук, виконавчий директор центру соціально-економічних досліджень «CASE Ukraine», також вважає, що дія норми про продаж половини валютної виручки буде продовжено, тому що інших варіантів залучення валюти в країну немає. «Зараз її дефіцит балансують за допомогою дуже активних зовнішніх запозичень. Крім того, потрібно враховувати, що восени відбудеться традиційний сплеск попиту на валюту - це відбувається багато років поспіль, і 2013 р. не стане винятком», - сказав Боярчук.

Олег Устенко вважає, що Нацбанк не змінюватиме також норму обсягу продажу валютної виручки. «Курс гривні та надходження від експортерів в останні кілька місяців були відносно стабільними, тому знижувати цю планку навряд чи потрібно. Підвищувати її теж немає особливого сенсу. Я вважаю, що все залишиться як є на найближчі півроку», - резюмував експерт.

Як повідомляють джерела в уряді, свою офіційну позицію з питання про дію вимоги про обов'язковий продаж валюти експортерами у розмірі 50% Нацбанк оприлюднить у найближчі дні.

Читайте також: Обов'язковий продаж експортерами 50% валютної виручки може бути скасований в середині 2013 р., - Арбузов