ua en ru

У НАТО відповіли Путіну на висловлювання про нову зброю

У НАТО відповіли Путіну на висловлювання про нову зброю Фото: інтер'єр нової штаб-квартири НАТО в брюсселі (nato.int)

Альянс вважає непродуктивними спроби почати нову гонку озброєнь

У НАТО розцінили заяву російського президента Володимира Путіна про випробування нового озброєння як загрозу країнам-членам альянсу. Про це заявила прес-секретар НАТО Оана Ландеску, передає DW.

Зокрема, в НАТО уточнили, що вже неодноразово давали зрозуміти, що її система протиракетної оборони призначена для захисту від загроз, що виходять від країн за межами євроатлантичного регіону. Подібна система захисту "не спроецирована і не спрямована проти Росії", підкреслила представник Альянсу.

"Ми не хочемо нової холодної війни або нової гонки озброєнь. Всі наші союзники підтримують угоди про контроль озброєнь, які створюють довіру і впевненість на благо всіх", - зазначила Ландеску.

Вона також заявила, що альянс продовжує роботу з підвищення передбачуваності та прозорості у військовій сфері, в тому числі в рамках Ради НАТО-Росія. При цьому НАТО дотримується підходу у відносинах з Росією, передбачає "міцне стримування та захист у комбінації з змістовним діалогом".

Також Ландеску, додала, що "ми маємо намір домогтися успіху на обох напрямках". За її словами, це робиться у відповідь на агресивні дії Росії в Україні і подальше нарощування військової потужності в Баренцевому морі і Середземномор'я".

Нагадаємо, як повідомлялося, президент США Дональд Трамп і канцлер Німеччини Ангела Меркель відреагували на недавню презентацію президентом РФ Володимиром Путіним нової крилатої ракети з ядерною боєголовкою.

Раніше, виступаючи з щорічним посланням до Федеральних зборів у четвер, 1 березня, Путін повідомив про початок випробувань нового ракетного комплексу "Сармат".

За його словами, нова міжконтинентальна балістична ракета не має обмежень по дальності польоту і буде оснащена широким спектром ядерних боєприпасів великої потужності, в тому числі гіперзвукових, а також "найсучаснішими системами подолання протиракетної оборони".