ua en ru

Нардепи пропонують посилити покарання за корупцію

Народні депутати пропонують посилити покарання за корупцію. Про це йдеться у законопроекті № 3522 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення ефективності державної антикорупційної політики" від 31 жовтня 2013 р., текст якого розміщений на сайті Верховної Ради України.

Автори законопроекту - народні депутаті від фракції Партії регіонів Сергій Тігіпко, фракції "Удар" Віктор Чумак, фракції ВО "Батьківщина" Павло Петренко та Леся Оробець.

Законопроект передбачає внесення доповнення до статті 172 (6)Кодексу України про адміністративні правопорушення, згідно з якими подання завідомо недостовірних відомостей у декларації про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру, передбаченої законом України "Про засади запобігання і протидії корупції", караються штрафом від 150 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (2,5 тис. - 8,5 тис. грн).

Також пропонується доповнити статтю 8 Кримінального кодексу України положенням, згідно з яким під кримінальну відповідальність в Україні підпадають іноземці або особи без громадянства, які пропонували, обіцяли чи надали хабар службовим особам або прийняли пропозицію чи обіцянку хабара.

Також депутати пропонують посилити відповідальність за підкуп працівника державного підприємства, установи чи організації. Так, обіцянка працівнику державного підприємства надати хабар буде каратися виправними роботами на строк до 1 року, або обмеженням волі на строк до 2 років, або позбавленням волі на той самий строк.

Повторний злочин або хабарництво за попередньою змовою групою осіб пропонується карати обмеженням волі на строк до 3 років, або позбавленням волі на той самий строк, зі штрафом від 250 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (4,2 тис. - 8,5 тис. грн). Згідно діючого законодавства, сьогодні за відповідні злочини передбачено штрафи у сумі від 1,7 тис. до 4,2 тис. грн. або громадськими роботами на строк до 100 год. Повторний злочин карається штрафом від 4,2 тис. до 8,5 тис. грн або громадськими роботами на строк від 100 до 200 годин, або виправними роботами на строк до 2 років.

Зловживання повноваженнями (умисне використання посадових повноважень всупереч інтересам підприємства чи організації) пропонується карати виправними роботами на строк до 1 року, або арештом на строк до 3-х місяців, або обмеженням волі на строк до 2 років, а повторний злочин карається арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років, або позбавленням волі на строк до 2 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та зі штрафом від 400 до 900 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (6,8 тис. - 15,3 тис. грн). Сьогодні відповідні злочини караються штрафом від 8,5 тис. грн. до 34 тис. грн. з позбавленням права обіймати певні посади на строк до 2 років.

Одержання хабара службовою особою пропонується карати арештом на строк від 3-х до 6-ти місяців, або позбавленням волі на строк від 2 до 4 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від 3 до 5 років, зі штрафом від 1 тис. до 1,5 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 тис. - 25,5 тис. грн) та зі спеціальною конфіскацією.

Незаконне збагачення буде каратися на строк від 3 до 5 років (зараз - до 3 років)