ua en ru

Нардепи від ПР пропонують Раді поновити права громадян на участь у місцевому референдумі

Народні депутаті з фракції Партії регіонів Сергій Тігіпко та Світлана Фабрикант пропонують Верховній Раді України поновити права громадян України на участь у місцевому референдумі.

Народні депутаті з фракції Партії регіонів Сергій Тігіпко та Світлана Фабрикант пропонують Верховній Раді України поновити права громадян України на участь у місцевому референдумі. Про це йдеться у законопроекті № 4427 "Про внесення змін до деяких законів України (щодо забезпечення прав громадян на участь у місцевих референдумах)", текст якого розміщений на сайті ВР.

Головним завданням законопроекту є поновлення права громадян на участь у місцевому референдумі.

"Таке право встановлено статтею 38 Конституції України, є формою реалізації положень статті 5 Конституції, згідно якої народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування. Негайне поновлення такого права пропонується шляхом внесення змін до п. 4 Прикінцевих положень закону України "Про всеукраїнський референдум" (№ 5475-VI), згідно яких закон України "Про всеукраїнський та місцевий референдуми" визнається таким, що втратив чинність лише в частині, що стосується проведення всеукраїнського референдуму", - йдеться у пояснювальній записці до документі.

Одночасно пропонується внесення низки змін до закону України "Про всеукраїнський та місцевий референдуми", згідно з якими при організації та проведенні місцевих референдумів передбачається виконання функцій комісій з референдуму територіальними виборчими комісіями; використання інформації Державного реєстру виборців; регламентовано порядок створення дільничних комісій та забезпечення гласності та прозорості голосування та визначення підсумків референдуму.

Як прояснюють автори законопроекті, ще одним прогнозованим наслідком прийняття даного документу є ініціювання референдумів за ініціативою громадян щодо дострокового припинення повноважень депутатів місцевих рад, міських, селищних, сільських голів, що є реалізацією права громадян на місцеве самоврядування.