ua en ru

Нардеп від ПР пропонує Раді додатково виділити на компенсацію різниці між цінами на газ 24,7 млрд грн

Народний депутат від фракції Партії регіонів Сергій Кацуба пропонує Верховній Раді України з державного бюджету на 2014 р. додатково виділити 24,7 млрд грн для компенсації НАК "Нафтогаз України" різниці між цінами закупівлі та реалізації імпортованого природного газу.

Народний депутат від фракції Партії регіонів Сергій Кацуба пропонує Верховній Раді України з державного бюджету на 2014 р. додатково виділити 24,7 млрд грн для компенсації НАК "Нафтогаз України" різниці між цінами закупівлі та реалізації імпортованого природного газу. Про це йдеться у законопроекті № 4075 "Про внесення змін до закону України "Про державний бюджет України на 2014 р." щодо компенсації різниці між цінами закупівлі імпортованого природного газу та його реалізації", текст якого розміщений на сайті парламенту.

Народний депутат зазначає, що за прогнозними розрахунками у 2014 р. різниця між цінами закупівлі імпортованого природного газу та його реалізації суб'єктам господарювання, що виробляють теплову енергію, яка споживається населенням становитиме 12 млрд 699,1 млн грн.

"Обсяг невідшкодованих збитків від різниці між цінами, яких зазнала НАК "Нафтогаз України" за період з 2008 р. по 2013 р. станом на 01 січня 2014р. складає 23 млрд 099,5 млн грн, у тому числі за 2008-2011 рр. - 3 млрд 125,6 млн грн, за 2012 р. - 8 млрд 889,8 млн грн, за 2013 р. - 11 млрд 084,1 млн грн.", - йдеться у пояснювальній записці до документу.

Виходячи з цього, Кацуба пропонує збільшити видатки загального фонду державного бюджету-2014 р. на суму 24,7 млрд грн, для того, щоб врегулювати питання компенсації НАК "Нафтогаз України" різниці між цінами закупівлі імпортованого природного газу та його реалізації суб'єктам господарювання для виробництва теплової енергії, яка споживається населенням та іншими пільговими категоріями споживачів".

Фінансування дефіциту загального фонду держбюджету нардеп пропонує здійснити за рахунок збільшення обсягу внутрішніх запозичень. При цьому загальний обсяг державного боргу та гарантованого державою боргу на кінець бюджетного періоду не перевищить 60 % річного номінального обсягу ВВП України та становитиме 39,6%, що відповідає вимогам статті 18 Бюджетного кодексу України

"Реалізація закону дозволить забезпечити необхідні умов для забезпечення гарантованого постачання природного газу усім категоріям споживачів України та забезпечити вчасні та в повному обсязі розрахунки з постачальником імпортованого природного газу", - йдеться у пояснювальній записці до документу.