ua en ru

Якщо нам передадуть літаки і системи ППО, ми навчимо бійців за 2-3 тижні, - ЗСУ

Якщо нам передадуть літаки і системи ППО, ми навчимо бійців за 2-3 тижні, - ЗСУ Фото: у ЗСУ закликали надати Україні літаки і ППО (facebook.com/UkrainianLandForces)

В Україні зараз є достатня кількість пілотів, проте їм не вистачає літаків. У зв'язку з цим ЗСУ просить західних партнерів надати радянські літаки МіГ-29, Су-24 і Су-25 або західні F-15 і F-16, які вже були у вжитку.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна повідомив речник Командування Повітряних Сил Юрій Ігнат.

"Якщо нам передадуть американські літаки, для початку хоча б дві ескадрильї (по 12 одиниць кожна), то їх озброєння допоможе на рівні битися в небі з переважаючою кількістю російської авіації. Американці запитують: Хто ж на них літатиме? Є молоді пілоти-випускники вже з досвідом роботи на бойових винищувачах, плюс є море льотчиків-запасників, які постійно скаржаться, що їх не беруть у військкоматах", - заявив Юрій Ігнат.

Також він додав, що українських льотчиків зможуть навчити всього за кілька тижнів, щоб вони змогли здійснювати польоти на новітніх літаках.

"Пілоти є, літаків на всіх не вистачає. Якщо нам дадуть ці літаки, то ми своїх переучимо за два-три тижні. Вони пройдуть підготовку в різних країнах, де є авіаційні тренажери, потім відпрацюють справжні польоти і можна йти в бій. Звичайно мистецтво важливо, але західні літаки зі своїм озброєнням, активними головками самонаведення, краще російських, і ми з ними можемо швидко розібратися. Ми реалісти, нам вистачить F-15 і F-16 в певних модифікаціях", - додав спікер.

Крім того, Ігнат зазначив, що українці зможуть оперативно навчитися і запустити в обіг західні ППО. Ці засоби протиповітряної оборони зможуть захистити українське небо від російських ракет.

"Також нам допоможуть системи ППО, ті ж С-300 і "Буки", наприклад, з країн Варшавського договору. Але хотілося б отримати і сучасні мобільні системи середньої дальності. Працювати на них набагато простіше, ніж на радянських. Скільки б хто не говорив, що вони занадто складні для українських бійців, профільним зенітникам не так важко швидко розібратися що там до чого. Це нам би дуже допомогло контролювати український повітряний простір", - зазначив він.