ua en ru

У "Нафтогазі" розповіли про кредити від ЄБРР і IFC на закупівлю природного газу

У "Нафтогазі" розповіли про кредити від ЄБРР і IFC на закупівлю природного газу Фото: Сергій Коновець

ЄБРР надасть 300 млн дол., а IFC дасть можливість заробити на зберіганні газу

У НАК "Нафтогаз України" розповіли подробиці надання кредитної лінії від Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) і IFC на закупівлю природного газу. Про це сьогодні під час брифінгу говорив заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" Сергій Коновець, передає кореспондент РБК-Україна.

"По-перше, дійсно, зараз ведуться переговори з ЄБРР про кредитної лінії на 300 млн дол. Сьогодні з'явилося офіційне оголошення на їх веб-сайті за цим проектом. Ці гроші отримає НАК "Нафтогаз України" під державні гарантії, закладені в нинішній держбюджет, і на ці гроші буде закуплений природний газ, який буде використаний в зимовий період", - розповів він.

Коновець уточнив, що цей кредит надається строком на три роки.
Крім цього, за його словами, зараз ведуться переговори з фінансовою корпорацією IFC про надання кредиту міжнародним газовим трейдерам на закупівлю газу, який в подальшому буде зберігатися в українських підземних сховищах.

"Друге - це переговори, які ведуться з Міжнародною фінансовою корпорацією IFC, підрозділом Світового банку, про можливості цієї Міжнародної фінансової корпорації надати кредит європейським постачальникам газу, тобто компаніям "Gaz de France", "RWE" та іншим, щоб вони за ці гроші купили газ, привезли його в Україну, закачали в наші ПСГ, а взимку продали або "Нафтогазу", або на вільному ринку", - повідомив заступник голови "Нафтогазу".

"Для нас це вигідно, тому що ми заробимо на зберігання цього газу, ми заробимо на те, що ми не будемо платити відсотки за кредит", - зазначив Коновець.

Нагадаємо, 16 липня стало відомо, що Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) розглядає можливість надати НАК "Нафтогаз України" кредит на фінансування торгових операцій у розмірі 300 млн дол. Як йдеться у повідомленні ЄБРР, мета наданого банком фінансування - покрити цінову різницю, що виникає між купівлею і продажем компанією природного газу.