ua en ru

Надбавки бюджетникам і будівництво метро на Троєщину остаточно узаконені

Київська міська рада є легітимною. Рішення, які столичні депутати ухвалили на "соціальній" сесії 19 серпня - в тому числі про виділення коштів на надбавки бюджетникам, на добудову станції метро "Теремки", будівництво метро на Троєщину та Теремки-2, реконструкцію Поштової площі і т.д. - залишаються в силі. Такі підсумки засідань Київського апеляційного адміністративного суду та Окружного адміністративного суду Києва, які відбулися 3 вересня.

Нагадаємо, що скаргу до апеляційного суду на постанову Окружного адміністративного суду Києва від 9 серпня 2013 року подали столичні міськорганізації ВО "Батьківщина" та політичної партії "Громадянська позиція". Окружний суд цією постановою визнав компетенції на здійснення повноважень Київради і у заступника міського голови - секретаря Київради Галини Гереги. Суд також вирішив, що ця компетенція залишається аж до обрання нового складу Київської міської ради на чергових місцевих виборах. 3 вересня на своєму засіданні апеляційний суд залишив скаргу без задоволення, остаточно визнавши легітимність Київради.

Цього ж дня Окружний адміністративний суд Києва залишив без розгляду позов народних депутатів від "Батьківщини" Юрія Одарченка та Олександра Чорноволенка до Київради та Галині Герезі, в якому вони вимагали визнати незаконним і скасувати розпорядження Гереги про скликання засідання Київради 19 серпня. Суд постановив залишити справу без розгляду, оскільки отримав від позивачів клопотання про відкликання позовної заяви.

Коментуючи рішення судових органів, депутат Київради Віталій Павлик зазначив, що "легітимність Київради не викликає сумнівів, і суди лише в черговий раз акцентували на цьому".

"Київрада працює в правовому полі. Згідно із законом України "Про статус депутатів місцевих рад", повноваження депутатів Київради попереднього скликання закінчуються після оголошення результатів наступних виборів. А повноваження самого ради як колективного органу місцевого самоврядування, згідно із законом "Про місцеве самоврядування", закінчуються в день відкриття першої сесії місцевої ради нового скликання", - зазначив депутат.

За його словами, "опозиція, намагаючись оскаржити легітимність рішень Київради та "соціальної" сесії 19 серпня, діяла не в інтересах киян, а у своїх вузькополітичних, меркантильних інтересах". "Що мала намір оскаржити опозиція? Засідання 19 серпня, рішення, прийняті нами на цьому засіданні. Тобто мала намір оскаржити виділення коштів на надбавки освітянам, медикам, коштів на будівництво метрополітену, на ремонт вулиць, на підготовку міста до опалювального сезону. Це ті рішення, які ми затвердили 19 серпня. Хіба такі дії опозиції можна назвати діями в інтересах киян?" - сказав Віталій Павлик.

На думку юристів, якби суди задовольнили позови опозиції, документи, проголосовані на "соціальній" сесії Київради, могли бути визнані нелегітимними. Зокрема, мова йде про рішення виділити кошти на виплати муніципальних надбавок столичним бюджетникам і безробітним киянам, які брали участь у громадських роботах. Також на засіданні депутати виділили кошти на проектування будівництва метро на Теремки-2 і на Троєщину, на завершення будівництва станції метро "Теремки", на роботи з реконструкції Поштової площі та вулиць, на придбання снігоприбиральної техніки, ремонт магістральних каналізаційних колекторів та інше.