ua en ru

НАБУ та САП опублікували докази щодо незаконного збагачення нардепа Дейдея

НАБУ та САП опублікували докази щодо незаконного збагачення нардепа Дейдея Фото: Євген Дейдей (УНІАН)

НАБУ та САП категорично не погоджуються з рішенням регламентного комітету щодо Дейдея

Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізована антикорупційна прокуратура опублікували докази щодо незаконного збагачення народного депутата Євгена Дейдея. Про це йдеться у повідомленні прес-служби НАБУ.

Як зазначається, у спільній заяві НАБУ та САП, які здійснюють досудове розслідування у справі Дейдея, відомства категорично не погоджуються з оцінкою членів регламентного комітету Верховної Ради щодо подання щодо нардепа, яке назвали "недостатньо обґрунтованим, невмотивованим" та таким, що "не містить конкретних фактів".

"Наголошуємо, уся доказова база, здобута детективами НАБУ у законний спосіб під процесуальним керівництвом прокурорів САП, є цілком достатньою для прийняття рішення про зняття з парламентаря депутатської недоторканості. Позбавлення імунітету є необхідною умовою для продовження досудового розслідування фактів незаконного збагачення Євгена Дейдея - вже у статусі підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.368-2 Кримінального кодексу України ("Незаконне збагачення")", - йдеться у повідомленні.

НАБУ та САП опублікували докази щодо незаконного збагачення нардепа Дейдея

Фото: докази у справі Дейдея (nabu.gov.ua)

Як повідомляється, розслідування щодо Дейдея було розпочато у листопаді 2016 року. Зокрема, на підставі аналізу його електронних декларацій було встановлено, що нардеп у 2015-2016 роки набув у власність нерухоме майно та транспортні засоби, вартість яких значно перевищує його офіційні доходи та доходи членів його родини.

У той час, коли за даними Державної фіскальної служби сукупний дохід Дейдея за період з 1 червня 2009 року по 31 грудня 2016 року склав 241 тис. гривень, а його дружини за період з 14 вересня 2007 року по 31 грудня 2016 року - майже 1,2 млн гривень (сукупний дохід подружжя склав 1,44 млн гривень), поружжя у період 2015-2016 роки набуло у спільну власність лише офіційно підтверджених активів на суму 6 млн 133 тис. гривень, що більш ніж у 4 рази перевищує сукупний дохід сім’ї.

Крім того, зазначається, що Дейдеєм вказав в е-деклараціях за 2015-й та 2016-й роки, що його дружина має фінансові зобов’язання перед підприємцем Ігорем Лінчевським у розмірі 3,5 млн гривень. У відомстві зазначають, що це могло б частково пояснити спосіб життя та статки народного депутата, але Лінчевський під час допиту "не зміг дати чітких відповідей на запитання, де, коли, за яких обставин передавав позичені кошти дружині нардепа або йому самому".

"Попри значну суму позики бізнесмен сказав, що письмової угоди між ним та іншою стороною не було. При цьому результати негласних слідчих дій, що здійснювалися стосовно підприємця Ігоря Лінчевського, спростовують показання цього свідка. У телефонних розмовах він радився з іншими особами, якими мають бути його відповіді детективам НАБУ. Таким чином, досудовим розслідуванням встановлено, що вірогідно жоден договір позики між дружиною нардепа Дейдея та Ігорем Лінчевським не укладався, а вказана сума коштів не передавалася", -йдеться у повідомленні.

Крім того, повідомляється, що навіть за умови, що позика відбулася, її сума не покриває всі витрати подружжя.

Крім того, опубліковано стенограму телефонних розмов у провадженні щодо незаконного збагачення Дейдея.

Також відомства оприлюднили фрагменти відеозапису допиту Ігоря Лінчевського, свідка в кримінальному провадженні щодо незаконного збагачення народного депутата Євгена Дейдея, який нібито позичив кошти подружжю.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що регламентний комітет вважає невмотивованим подання ГПУ щодо Дейдея.