ua en ru

Президентом Миколаївського суднобудівного заводу "Океан" призначений Василь Федін

На суднобудівному заводі "Океан" змінилося керівництво. Голова наглядової ради ПАТ "Океан" Сергій Копилов розповів виданню "Комерсант-Україна", що в минулий четвер на посаду президента компанії був призначений колишній генеральний директор Херсонського суднобудівного заводу Василь Федін. У п'ятницю новий президент прибув на підприємство і приступив до виконання своїх обов'язків.
ПАТ "Миколаївський суднобудівний завод "Океан"" має дві технологічні лінії для будівництва суден: великотоннажного (дедвейтом до 350 тис. т) і середньотоннажного суднобудування (до 6 тис. т). У 2008 році завод придбала компанія Wadan Yards. На сьогоднішній день 98,7% акцій підприємства володіє голландська Olympus Investments.
У жовтні цього року відносно "Океану" було порушено справу про банкрутство за позовом управління Пенсійного фонду в Корабельному районі Миколаєва. 10 жовтня майно підприємства було передано арбітражному виконуючому Тамарі Гуцал. 21 жовтня після її звернення зі скаргою на те, що керівництво перешкоджає виконанню нею своїх обов'язків, Господарський суд Миколаївської області призначив її в. о. президента компанії.
Сергій Копилов розповів, що після цього керуюча привела на підприємство групу радників, які фактично були керівниками ВАТ "Суднобудівний завод "Затока"" (належить підприємцю Костянтину Жеваго). "Зокрема, на завод приїхав фінансовий директор заводу "Затока" Андрій Захарчук", - відзначає Копилов. "З нашої точки зору, рішення суду викликає ряд питань. Приміром, до суду не були надані докази того, що тодішні керівники підприємства дійсно не давали Гуцал виконувати її обов'язки", - відзначає Сергій Копилов. "Для того щоб не допустити розпродажу підприємства по частинах, ми звернулися до Василя Федина з проханням очолити завод, - говорить глава наглядової ради "Океану". - Статутними документами заводу передбачено, що наглядова рада має повноваження призначати президента компанії, і це рішення було прийнято" .
Голова наглядової ради "Затоки" Микола Кузьменко назвав звинувачення Сергія Копилова безпідставними. "Останнім часом ми активно шукали виробничі потужності для розміщення замовлення від нашого перспективного клієнта. Це замовлення, яке не вписувалося в поточну виробничу програму "Затоки", дозволив би "Океану" заробити близько 3 млн долл.", - зазначив Кузьменко. За його словами, завод "Затока" не має ніякого відношення до процедури банкрутства заводу "Океан". Втім, джерело видання в групі "Фінанси та Кредит" (належить підприємцю Костянтину Жеваго) підтвердило інтерес групи до підприємства.
Перший віце-президент асоціації суднобудівників "Укрсудпром" Віктор Лисицький зазначає, що виходячи з того, що новим керівником "Океану" призначений колишній глава Херсонського суднобудівного заводу, очевидно, що акціонери підприємства вирішили розвивати його спільно зі "Смарт-холдингом" Вадима Новинського. ""Океан" спеціалізується переважно на виробництві торгового флоту, тоді як інші заводи "Смарта" будують і риболовецькі, і спеціалізовані, і військові судна, - каже Лисицький. - Якщо всі ці підприємства будуть виступати єдиним фронтом, в результаті у них буде більше шансів отримати великі замовлення на оновлення флоту".