ua en ru

На Запорізькому електровозоремонтному заводі в 2015 р. будуть виготовлені 25 електровозів Skoda

На Запорізькому електровозоремонтному заводі в 2015 р. будуть виготовлені перші 25 електровозів чеської компанії Skoda. Про це заявив міністр інфраструктури України Володимир Козак, передає кореспондент РБК-Україна.

Цим займеться спільне українсько-чеське підприємство, яке планується створити до кінця 2013 р. На території заводу буде побудований новий цех з виробництва локомотивів. Планується, що спільне підприємство вже в 2015 р. зробить перші 25 електровозів і потім буде випускати стільки ж щорічно. Всього передбачено виготовлення 480 електровозів: 50 двосистемних пасажирських, 330 односистемних пасажирських і 100 двосистемних вантажних. Локалізація виробництва складе 70%. Козак пояснив, що перший локомотив вже спроектований і буде зроблений на заводі Skoda в Чехії, після чого доставлений в Україну, де пройде всі необхідні випробування.

Також, за словами міністра, в "Укрзалізниці" планують придбати ще 50 потужних електровозів, вироблених в Росії концерном Siemens і групою "Сінара", для Львівської залізниці - вони потрібні для перевезення вантажів на гірських перевалах, де необхідна підвищена потужність. "Для перевезення одного складу потрібно лише два таких електровоза, тоді як зазвичай ми використовуємо чотири, тому їх купівля дозволяє зекономити кошти",- зазначив Козак.

Крім того, міністр повідомив, що у міністерстві також розглядали можливість придбання електровозів, які виробляє Alstom спільно з "Трансмашхолдингом" (ТМХ). "Але електровоз ЕП-10, вироблений цими компаніями, не дуже добре зарекомендував себе. Що стосується електровоза ЕП-20, то в порівнянні з ним пропозиція Skoda виявилося краще і за ціною, і за часом виконання замовлення", - уточнив Козак.