ua en ru

На службу в поліції Нідерландів заступив загін щурів

Десять коричневих щурів приступили до роботи в голландській поліції. Вони будуть допомагати експертам з вогнепальної зброї. Планується, що розвинений нюх щурів посприяє виявленню слідів пороху.

Десять коричневих щурів приступили до роботи в голландській поліції. Вони будуть допомагати експертам з вогнепальної зброї, передає радіо "Свобода".

Представник поліції Ед Крашевські сказав агентству Reuters, що розвинений нюх щурів посприяє виявленню слідів пороху. Їх використання буде більш простим і дешевим, ніж спеціальне навчання собак із цією метою.

Фахівці кажуть, що пацюки вже використовуються в деяких країнах, щоб виявляти в землі міни.

Мова, зокрема, йде про Колумбію. Ще шість років тому спеціальний підрозділ поліції Боготи почав залучати гризунів до своєї роботи, змушуючи щурів жити у клітках із кішками для того, щоб натренувати їх у відшукуванні наземних мін, повідомляло Associated Press.

За ідеєю, щури мають завмирати, коли відчувають (точніше, чують) поруч вибухівку. Але, якщо поруч з'являється інша, більш зрозуміла для них небезпека, - кішки, щури воліють ретируватися. Щоб справитися із вродженими страхами гризунів, до них і підселюють до клітки кішок, попередньо знешкоджуючи тим кігті захисною тканиною. Кішки грають із щурами замість того, щоб нападати, зазначала місцева ветеринар Луїза Мендес.

Через громадянську війну, що десятиліттями йде в Колумбії, сільська місцевість країни буквально нашпигована наземними мінами. Так, у 2006 р. від вибухів постраждало 1108 осіб, приблизно чверть із них померла. Тим часом, за словами організаторів проекту, при пошуку мін натреновані гризуни помиляються лише в 4% випадків. До того ж, їх вага і розміри набагато менші, ніж у собак, яких традиційно застосовують для цих цілей, і щурам легше перетнути мінне поле і не підірватися.

Технологія пошуку вибухівки за допомогою щурів була вперше розроблена членами бельгійської дослідницької організації APOPO спільно із фахівцями з Танзанії. Із 2000 р. її почали застосовувати в розорених громадянськими війнами країнах Африки, а трохи пізніше щурів також долучили до пошуку наркотиків у США. Однак у Північній Америці, на відміну від Колумбії, де гризунів тренують вручну, їх навчають за допомогою комп'ютера.

Як повідомляло у травні ц.р. Associated Press, нечистоплотні ділки в Китаї видавали за баранину м'ясо щурів і лисиць. Так, від січня 2013 р. у Китаї було розкрито 328 випадків реалізації неякісного м'яса, вилучено 20 тис. т такої продукції. За продаж небезпечного м'яса і обман покупців були арештовані 904 особи. Крім того, що торговці продавали "фальшиву" баранину, вони для збільшення ваги вводили в м'ясо воду.