ua en ru

На відкритті фондових торгів в США 30 листопада 2011 р. очікується підвищення провідних індексів

На відкритті фондових торгів в США 30 листопада 2011 р. очікується підвищення провідних індексів. В той же час на хід торгів будуть впливати як позитивні, так і негативні фактори, що може призвести до коливання основних індикаторів.
Нагадаємо, напередодні міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's (S&P) у рамках нової програми оцінки банків переглянуло рейтинги 37 провідних кредитних організацій з різних країн. Серед американських банків рейтинги найбільшого в країні Bank of America, а також Merrill Lynch & Co, Citigroup і Goldman Sachs Group були змінені з А/А-1 на А/А-2, прогноз - "негативний". Крім того, рейтинги Bank of New York Mellon і Wells Fargo були знижені з АА-/А-1+ А+/А-1, прогноз - "негативний", а рейтинг J.P.Morgan Chase був знижений з А+/А-1 на А/А-1, прогноз - "стабільний".
В ході попередньої сесії ця інформація зробила істотний негативний вплив на котирування провідних фінансових інститутів США. Тим не менш сесія закінчилася переважно зростанням основних індексів на тлі надій інвесторів на позитивний розвиток подій в єврозоні. Сьогодні в Брюсселі завершиться дводенне засідання ради міністрів фінансів країн Євросоюзу. Американські трейдери сподіваються, що за підсумками зустрічі буде вироблений новий план з вирішення боргової кризи в зоні обігу єдиної європейської валюти.
Головним чином інвестори звернуть увагу на інформацію з КНР. Сьогодні Народний банк Китаю (центробанк країни) зменшив резервні вимоги до комерційних банків на 50 базисних пунктів. Після сьогоднішнього рішення норматив обов'язкового резервування буде знижений до 21% з рекордно високого рівня в 21,5% від загальної суми банківських депозитів. Новий рівень резервних вимог для найбільших китайських банків набирає чинності 5 грудня 2011 р. Зазначимо, що останній раз ЦБ Китаю знижував резервні вимоги в грудні 2008 р. - у розпал глобальної фінансово-економічної кризи після банкрутства Lehman Brothers. На думку аналітиків, вперше майже за три роки скорочення вимог вказує на початок циклу пом'якшення монетарної політики КНР на тлі зростання ризиків "жорсткої посадки" другої за величиною економіки світу.
Крім того, на хід торгів вплине цілий ряд макроекономічних новин. До відкриття сесії (16:00 за київським часом) Міністерство праці США опублікує остаточні дані по продуктивності праці в країні за підсумками III кварталу 2011 р. Аналітики очікують зростання цього показника на 2,6%, у той час як попередні дані свідчать про підвищення показника на 3,1%.
Після початку торгів також очікується кілька доповідей. Зокрема, о 16:45 за київським часом Асоціація менеджерів у Чикаго (PMI Чикаго) опублікує дані по індексу ділової активності за листопад 2011 р. Аналітики очікують, що даний показник за звітний період підвищиться на один процентний пункт і складе 58,5 пункту. Крім того, в 21:00 за київським часом Федеральна резервна система (ФРС) США оприлюднить "Бежеву книгу" - економічний огляд, що публікується організацією вісім разів у рік.
Станом на 14:30 за київським часом котирування ф'ючерсів на індекс Dow Jones зріс на 76,00 пункту (+0,66%), на індекс S&P - на 7,70 пункту (+0,64%), на індекс Nasdaq - на 21,25 пунктів (+0,96%).