ua en ru

На відкритті фондових торгів в США 26 вересня очікується помірне зростання індексів

На відкритті фондових торгів в США 26 вересня 2013 р. очікується невеликий, але впевнене зростання основних індексів. Після п'яти днів падіння на тлі занепокоєння з-за проблем з бюджетом і державним боргом ринки переміщуються в "зелену" зону.

На думку аналітиків, очікування зростання на торгах - скоріше з розряду "бенкету під час чуми": американська економіка, незважаючи на серйозні проблеми, які їй загрожують, прагне раніше "правити бал" - благо, для цього є підстави як з макроекономіки, так і по новинах корпорацій.

Тим не менш, перед США зараз стоїть два дедлайну по двом сильним викликам економіці. По-перше, до 1 жовтня 2013 р. уряду і конгресу необхідно домовитися про прийняття бюджету. Ця проблема не так проста, враховуючи, що консервативна опозиція прагне скоротити соціальні витрати держави, які відстоює демократами. По-друге, 17 вересня 2013р. визначено главою Мінфіну США Джеком Ллю як крайня дата, до якої можливе досягнення "стелі" за обсягом держборгу. Переговори навколо підвищення цього порогу знову-таки йдуть навколо рішення урізати/не урізати державні витрати. Але на політичні дебати залишається лише кілька тижнів. Якщо "стелю" держборгу залишиться колишнім, в уряду США залишиться два основних варіанти - оголошення дефолту або знову-таки тимчасове часткове закриття держапарату ("шатдаун").

Якщо говорити про макроекономічній статистиці, то в 16:30 мск очікуються третє і остаточне уточнення даних по ВВП США у II кварталі 2013 р. Аналітики очікують остаточної цифри зростання в 2,6%, що на 0,1 процентного пункту вище, якщо порівнювати з попередньою оцінкою (зростання 2,5%). Паралельно в той же час стануть відомі щотижневі дані Мінпраці США по числу первинних звернень за посібником з безробіття. Попередні два тижні реєструвалося падіння числа заявок через затримки в обробці даних по Каліфорнії і Неваді. Економісти припускають, що звіт за 15-21 серпня 2013 р. покаже 330 тис. первинних заявок на допомогу з безробіття. Вже після відкриття торгів у 18:00 мск очікується звіт Національної асоціації ріелторів з майбутнім продажу нерухомості. Звіт відображає нерухомість, за якою вже був укладений договір про купівлю, але ще не проведена фінальна транзакція. Очікується, що в серпні 2013 р. показник знизиться на 1,3%. У липні ж він також зменшувався - на 1%.

З корпоративних новин "на підході" квартальні звіти виробника спортивних товарів Nike і консалтингового агентства Accenture. Правда, доповіді очікуються вже після закриття сесії, тому навряд чи нададуть сильний вплив на хід торгів.

Станом на 15:10 мск ф'ючерси на індекс Dow Jones ростуть на 25,00 пункту (+0,16%), трохи підвищуються на індекс S&P - на 1,90 пункту (+0,11%) і помітно сильніше - на індекс Nasdaq: 18,50 пункту (+0,58%).