ua en ru

На відкритті фондових торгів в США 17 жовтня очікується незначне зниження провідних індексів

На відкритті фондових торгів в США 17 жовтня очікується зниження основних індексів в межах 0,3%. Інвестори без ентузіазму ставляться до подолання бюджетної та боргової криз, оскільки домовленість політиків є скоріше відстрочкою, ніж вирішенням фундаментальних економічних проблем.

В останні години 16 жовтня сенат і палата представників конгресу США домовилися про спільне міжпартійному плані подолання кризової ситуації. Пропозиції такі: до 7 лютого 2014 р. припиняє діяти ліміт державного боргу, держава знову може брати кредити. До якої суми дійде держборг до початку лютого наступного року, такий і буде його новий поріг. Далі Мінфін продовжить свої "екстраординарні заходи" по залученню додаткового фінансування, що дозволить економіці залишатися на плаву ще кілька місяців - це час буде відведено для повторних переговорів демократів і республіканців фінальної стратегії щодо бюджету і державного боргу. Знаючи, що через півроку знову почнеться смуга нестабільності і волатильності, трейдери помітно охололи до домовленості парламентаріїв.

Другий пункт угоди також викликає у інвесторів змішані почуття - це припинення "шатдауна" держапарату США. З одного боку, це, безперечно, позитивне подія, що дозволяє всій американській економіці "повернутися до нормальності". Але, з іншого боку, є ряд серйозних факторів, які тягнуть індекси в "червону" зону. По-перше, поточні витратні статті бюджету були підтверджені тільки до 15 січня 2014 р., далі політикам знову доведеться обговорювати скорочення державних витрат, що і призвело до нинішнього "шатдауну". По-друге, свою роль грають підрахунки збитків від 16 діб часткового "відключення" уряду. На думку експертів, тільки прямої шкоди ВВП становив не менше 24 млрд дол. Нарешті, по-третє, найближчим часом очікуються публікації відкладених з-за "шатдауна" макроекономічних звітів державних служб, які також можуть показати невтішну статистику.

У сфері макроекономіки сьогодні в 16:30 мск очікується щотижневий звіт по кількості первинних заявок на допомогу з безробіття. Він публікується постійно, незалежно від "шатдауна", оскільки дані збирають на місцях, а не в центральному держапараті. Аналітики прогнозують помітне зниження показника до 335 тис. звернень (з 374 тис.) за тиждень з 5 по 11 жовтня 2013 р.

З корпоративних новин сьогодні до відкриття торгів слід очікувати звіти за результатами III кварталу 2013 р. від таких гігантів, як Goldman Sachs, Verizon і Philip Morris.

За прогнозами експертів, прибуток на акцію Verizon в річному численні виросте з 64 до 74 центів, тоді як у банку Goldman Sachs - впаде в середньому до 2,45 дол./акція. Тютюнова компанія Philip Morris відзвітувала в 15:00 мск, показавши зростання цього показника до 1,44 дол. в розрахунку на акцію. На premarket котирування Verizon ростуть на 1,4%.

Крім того, увага інвесторів буде прикута до акцій компанії Google, квартальний звіт якої вийде вже після закриття торгової сесії в Нью-Йорку.

Станом на 15:20 мск 17 жовтня ф'ючерси на індекс Dow Jones знижуються на 42,00 пункту (-0,28%), на індекс S&P - на 1,20 пункту (-0,07%), на індекс Nasdaq - на 1,75 пункту (-0,07%).