ua en ru

На відкритті фондових торгів в США 13 вересня очікується незначна зміна індексів

На відкритті фондових торгів в США 13 вересня 2013 р. очікується незначна зміна провідних індексів по відношенню до рівня закриття минулої сесії. Ринки перебувають у вичікувальній позиції перед засіданням комітету Федеральної резервної системи (ФРС) щодо скорочення програми "кількісного пом'якшення" на наступному тижні й перед отриманням нових даних щодо виходу Twitter на публічне розміщення акцій IPO.

Ситуація навколо Сирії також не залишає трейдерам нічого іншого, крім очікування розвитку ситуації. Послаблення напруги навколо сирійського конфлікту ґрунтується на тристоронній нараді Росії, США і ООН в Женеві. Прогрес на переговорах досягається занадто повільно, а результат їх досі передбачити непросто. Тому зараз вже відчувається вичікувальний тренд на всіх основних торгових майданчиках світу.

Крім того, інвестори завмерли в очікуванні 17 вересня - відкриття дводенного засідання Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) ФРС США. Ринки готуються до того, що буде оголошено про скорочення програми "кількісного пом'якшення" - викуп боргів і облігацій на суму 85 млрд дол. щомісяця - яка є безпрецедентним стимулом для американської і світової економіки. Макроекономічні дані за обсягом роздрібних продажів за серпень і по індексу споживчої довіри за вересень можуть вплинути на рішення ФРС.

Після закриття попередньої торгової сесії героєм ділових новин стала мережа мікроблогів Twitter, яка оголосила про підготовку до IPO. Представники компанії заявили, що вони вже подали конфіденційну заявку щодо виходу на фондовий ринок в Комісію з цінних паперів і бірж США. На майбутніх торгах очікується підвищення ціни акцій схожих компаній IT-індустрії, таких, як Facebook. Поки ж акції компанії додають на pre-market 0,65%. Поки невідомо, чи Twitter розміщувати свої акції на Nasdaq (Facebook) або на NYSE (як LinkedIn).

Схожий ефект може мати новина про прихід на біржу автогіганта Chrysler. Після банкрутства в квітні 2009 р. контрольний пакет акцій придбав італійський концерн Fiat, і детройтський виробник не потребував первинному публічному розміщенні паперів. Тепер же Fiat оголосив про плановане в I кварталі 2014 р. IPO компанії Chrysler.

Щодо макроекономічних новин, на початку торгів очікується кілька важливих звітів. В 15:30 за київським часом повинен вийти щомісячний звіт Бюро перепису населення США про рівень продажів в роздрібній торгівлі. Аналітики вважають, що цей показник за серпень 2013 р. виросте на 0,5% за рахунок продажу автомобілів і електроніки проти падіння на 0,2% в липні. О 16:55 за київським часом очікується вихід звіту Університету Мічигану по індексу споживчої довіри. На думку експертів, можливе зниження цього показника з 82,1 до 81,5 пункту.

Станом на 14:20 за київським часом ф'ючерси на індекс Dow Jones підвищилися на 3,00 пункту (+0,02%), на індекс S&P - опустилися на 1,35 пункту (-0,06%), а на індекс Nasdaq - на 1,80 пункту (+0,06%).