ua en ru

На Дунаї в тестовому режимі запрацювала інформаційна служба для моніторінгу руху суден

На Дунаї в тестовому режимі запрацювала річкова інформаційна служба для моніторінгу руху суден. Про це повідомляє прес-служба державного підприємства "Дельта-Лоцман".

У травні поточного року в тестову експлуатацію було введено аналогічну службу на річці Дніпро. "З початком роботи РІС-Дунай можна говорити про те, що державне підприємство "Дельта-лоцман" завершило запланований комплекс заходів щодо створення в Україні річкової інформаційної служби (РІС)", - повідомили на підприємстві.

Як розповів начальник РІС Олексій Ляшенко, для належного покриття РІС усієї річки Дунай в зоні її відповідальності на судновому ході розташовано 5 постів РІС. Три субцентри розміщено на ПРРС ДП "Дельта-лоцман", ще два - це автоматизовані пости на базі діючої інфраструктури (щогли, апаратні контейнери та інші конструкції) операторів мобільного зв'язку.

Вся інформація про судноплавну обстановку на річці Дунай постійно, в режимі реального часу, з'являється на екранах кожного субцентру РІС, а також на екранах головного центру РІС, розташованого в м. Одесі.

За допомогою РІС-Дунай, так само як і РІС-Дніпро, здійснюється відслідковування руху всіх суден, що слідують річками. При виявленні судна на підходах до зони дії РІС службою встановлюється та підтримується постійний зв'язок з ним. Здійснюється реєстрація необхідних даних щодо рейсу кожного судна, наявних вантажів на борту тощо.

Водночас РІС не лише виявляє та відслідковує рух суден у зоні своєї дії, але й здійснює інформаційне забезпечення судноплавства. Так, судна будуть безперешкодно отримувати гідрометеорологічну інформацію, відомості про зміни у роботі засобів навігаційного оснащення (ЗНО), про зміщення плавучих ЗНО зі штатних місць, інформацію про стан руху в зоні дії РІС та інші фактори, що впливають на умови навігації.

Також судноводії попереджатимуться про загрози розвитку ситуації небезпечного зближення з іншими суднами, про відхилення судна від безпечного маршруту плавання тощо.

Крім цього, суднам надаватимуться й відповідні рекомендації щодо черговості руху, часу початку руху, маршруту, швидкості та інтервалів руху, місць якірних стоянок.