ua en ru

На дорогах Київської обл. почав працювати комплекс автоматичної фіксації перевищення швидкості "Гарпун"

На автодорогах Київської області почав працювати новий комплекс автоматичної фіксації перевищення швидкості "Гарпун". Про це повідомляє прес-служба Державтоінспекції України.

На автошляхах встановлені таблички з написом: "Увага, здійснюється фото-відео фіксація порушень Правил дорожнього руху". Через півтора кілометра після такого знака встановлений бокс сірого кольору. У боксі знаходиться комплекс "Гарпун", який приєднаний до лазерного вимірника швидкості TruCAM. Останній вимірює швидкість автомобіля, здійснює фото фіксацію порушення (прилад робить до трьох знімків в секунду), а "Гарпун" протягом десяти секунд передає інформацію на робочий комп'ютер інспектора (неважливо стаціонарний це пост, або патрульна машина).

"Водій може не здогадуватися про те, що його порушення зафіксоване. А у інспектора ДАІ вже законна підстава для зупинки транспортного засобу. Для роботи з новою системою працівникові ДАІ достатньо налаштувати TruCAM в автоматичний режим роботи, приєднати до нього" ГАРПУН ", натиснути одну кнопку на спеціальному контролері і система запрацює. Автоматичний комплекс переходить в режим очікування і готовності до фіксації порушень швидкісного режиму. Як тільки автомобіль перевищив швидкість, на комп'ютері інспектора з'являється повна інформація про скоєне порушення: фотографія автомобіля, на якій можна розгледіти навіть обличчя водія, час , точне місце (прилад показує географічну широту і довготу). Після чого інспектор на законних підставах зупиняє автомобіль, складає протокол і виписує постанову про накладення штрафу за адміністративне порушення", - йдеться в повідомленні прес-служби.

Фактично, ця система створює своєрідну "контрольну зону". Якщо автомобіль перетне її з перевищенням швидкості, не залежно від того в якій смузі він рухався, прилад зафіксує порушення. Як правило, бокси розташовані в кількох кілометрах від стаціонарних постів ДАІ або екіпажу ДПС ДАІ.

Читайте також: ДАІ має намір впровадити в 2013 р. комплекс автоматичної фіксації перевищення швидкості "Гарпун".