ua en ru

На ДМЗ закрилося мартенівське виробництво

У ЗАТ "Донецьксталь" - металургійний завод" (ДМЗ) сьогодні, 18 квітня, відбулося остаточне закриття мартенівського виробництва. Як повідомили в прес-службі Донецької облдержадміністрації, це остання мартенівська піч, яка залишилася в Донецьку.

"Ми закриваємо мартенівське виробництво, але ми відкриваємо нову еру сталеплавильного ремесла, іновативного і екологічно безпечного, що є важливим для нашого промислово навантаженого міста", - зазначив Андрій Шишацький, голова Донецької ОДА.

З закриттям печі зменшиться споживання електроенергії в десять разів, викиди в атмосферу шкідливих речовин - в шість разів.

На Донецькому металургійному заводі в різні роки працювали два мартенівських цехи: старо-мартенівський (з 1892 р.) і ново-мартенівський (з 1912 р.). Підраховано, що за 100 років в цьому цеху виплавлено понад 70 млн т сталі.

Мартенівське виробництво почало виводитися з експлуатації ще в 1991 р. Протягом 2008-2009 рр. на ДМЗ зупинили дві мартенівські печі. Тоді шкідливі викиди зменшилися на 1,4 тис. т.

Тепер на ДМЗ замість мартенівських печей буде працювати дугова електросталеплавильна піч (ДСП-150) конструкції фірми Siemens VAI (Німеччина), аналогів якої немає в Україні. Завдяки закриттю останньої мартенівської печі на ДМЗ місто Донецьк позбавиться від 3 тис. т забруднюючих речовин в рік, відзначили в Донецькій ОДА.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що мартенівський цех "Трубно-колісної компанії "Інтерпайп" буде закритий в 4 кварталі 2012 р.