ua en ru

М.Оніщук виступає за перегляд звернення ВСУ до КСУ щодо конституційності антикорупційних законів.

Міністр юстиції України Микола Оніщук виступає за звернення Кабміну України до Верховного суду України (ВСУ) з проханням переглянути звернення ВСУ до Конституційного суду України (КСУ) щодо Конституційності пакету антикорупційних законів. Про це він повідомив сьогодні під час засідання уряду, передає кореспондент РБК-Україна. "Надзвичайно важливо, щоб ми звернулись до ВСУ з пропозицією переглянути їх звернення до КСУ, хоча ми з вами розуміємо, що навіть, якщо це подання буде внесено, в найближчі 10 днів закон набуде чинності, і КСУ не зможе це розглядати", - зазначив М.Оніщук.

Нагадаємо, 30 листопада Мін'юст заявив про відсутність правових підстав для визнання неконституційними положень нових антикорупційних законів.
Нагадаємо також, що 27 листопада 2009 р. на засіданні пленуму ВСУ було ухвалено проект конституційного подання ВСУ щодо відповідності Конституції України (конституційності) законів України "Про засади запобігання та протидії корупції", "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення" та "Про відповідальність юридичних осіб за вчинення корупційних правопорушень". За словами судді ВСУ Михайла Гриціва, ці закони суттєво змінюють правові засади боротьби з корупцією. "Водночас низка норм цих законів звужує зміст та обсяг конституційних прав громадян і прямо суперечить нормам Конституції", - сказав М.Гриців. Він додав, що набуття чинності цим законом породить колізію, коли чинними будуть два різні закони: "Про боротьбу з корупцією" та "Про засади запобігання та протидії корупції", які "відмінним чином регламентують одні й ті ж суспільні відносини в антикорупційні сфері".
Закони України "Про засади запобігання та протидії корупції", "Про відповідальність юридичних осіб за корупційні правопорушення", "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення" були ухвалені Верховною Радою України 11 червня 2009 року. Закони вступають у силу з 1 січня 2010 р.