ua en ru

М.Оніщук: Венеціанська комісія назвала зависоким розмір застави, яку мають вносити кандидати у Президенти.

Венеціанська комісія назвала зависоким розмір застави, яку мають вносити кандидати у Президенти України. Про це заявив РБК-Україна міністр юстиції Микола Оніщук. "Європейська правова доктрина не заперечує певного майнового цензу, як умову реалізації пасивного виборчого права. Разом з тим Венеціанська комісія зауважила, що встановлений законом про вибори Президента України майновий ценз є зависоким і може створювати штучні обмеження на реалізацію права бути обраним", - заявив М.Оніщук.

Разом з тим він висловив свою особисту думку щодо зменшення розміру застави до 500 тис. грн. "Я підтримую позицію Венеціанської комісії, що ценз є зависоким... По суті він надає можливість кандидуватись лише представникам великих партій і особам, що мають особисті великі статки або корпоративну політичну підтримку. Тому, з моєї точки зору, він міг би були суттєво зменшений, наприклад, до 500 тис. грн", - сказав міністр.

Водночас М.Оніщук наголосив, що заставу не можна скасовувати взагалі, оскільки вона є "певною платою державі і суспільству з боку кандидата в президенти за державні витрати, зокрема щодо надання ефіру та друкованих площ кандидату в президенти для політичної агітації".

Нагадаємо, що на сьогодні розмір застави, яку сплачують кандидати у Президенти, складає 2,5 млн грн.