ua en ru

Мюнхенська конференція-2017: головні питання світової безпеки

Мюнхенська конференція-2017: головні питання світової безпеки Фото: Мюнхенська конференція-2017

Мюнхенська конференція 2017 року з безпеки проходить 17-19 лютого

Мюнхенська конференція 2017 року з безпеки стартувала 17 лютого, в Німеччині. Це вже 53 за рахунком щорічна зустріч, на якій будуть присутні лідери світових країн, політиків і експертів. Головою конференції вже в 9 разів є німецький дипломат Вольфганг Ішингер. Триватиме конференція до 19 лютого. Подробиці - в матеріалі РБК-Україна.

18 лютого

Мюнхенська конференція: другий день

У Мюнхені сьогодні, 18 лютого, триває конференція з безпеки. Як повідомляє офіційний Twitter заходу, учасники дискусій вже з'їжджаються.

У ході другого дня конференції заплановано виступ канцлера Німеччини Ангели Меркель, віце-президента США Майка Пенси, генсекретаря НАТО Йенса Столтенберга, генсекретаря ООН Антоніо Гутерреша.

Крім того, сьогодні мають відбутися двосторонні переговори Майка Пенси з Петром Порошенко.

Ангела Меркель виступила в рамках конференції

Канцлер Німеччини Ангела Меркель виступила на Мюнхенській конференції. В ході своєї промови вона розповіла про роль Німеччини у вирішенні світових військових конфліктів. Зокрема, крім Афганістану і Сирії вона згадала про війну на сході України, нормандському форматі переговорів і мінських угодах. Також вона підкреслила роль НАТО у світлі того, що відбувається в світі, а також зазначила, що самим важливим партнером ЄС є США.

Також Меркель вкотре зазначила, що Росія підтримує сепаратистів на Донбасі.

Пенс виступив на конференції

Віце-президент США Майк Пенс виступив на конференції з безпеки в Мюнхені. Зокрема, він підкреслив, що США підтримує Евровоюз і НАТО.

"Ми повинні закликати Росію до відповідальності і вимагати, щоб вона поважала мінські Угоди, і почала деэскалацию насильства сході Україні", - заявив Пенс.

На конференції виступив Столтенберг

Глава НАТО Йенс Столтенберг виступив в ході Мюнхенської конференції. Генсек Альянсу підкреслив його важливість для збереження миру в Європі.

"Ми повинні витрачати більше та якісніше", - зазначив Столтенберг, маючи на увазі фінансування країнами оборони.

У ході конференції виступив Лавров

На Мюнхенській конференції виступив глава МЗС Росії Сергій Лавров. Так, у своїй промові він заявив, що альтернатив переговорів між Києвом і тимчасово окупованими Донецькому і Луганському РФ не бачить. Також він зазначив, що Росія не припиняла співпрацю з НАТО.

Виступ генсека ООН

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив про те, що ініціює реформу організації. За його словами, це необхідно для того, щоб оперативніше приймати рішення для ліквідації криз у світі.

"Тільки хороші відносини між державами можуть вирішити такі глобальні проблеми сучасності, як зміна клімату, зростання населення, нестача води та інші", - зазначив генсек ООН.

Однією з реформ, за його словами, буде реорганізація контртерористичних сил.

В рамках Мюнхенської конференції відбувся український ланч

На полях Мюнхенської конференції відбувся український ланч. В ході цього заходу виступив колишній генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен.

"Основна проблема в тому, щоб переконати адміністрацію США в тому, що Америка стане великою лише тоді, коли Україна буде сильною. Україні потрібна військова підтримка, надання оборонного озброєння. Друзів не можна зраджувати і кидати, їм необхідно допомагати", - підкреслив Расмуссен, обігруючи передвиборче гасло президента США Дональда Трампа "Зробимо Америку знову великої".

17 лютого

Конференція з безпеки стартувала

В Мюнхені стартувала конференція з безпеки. Відкрився захід привітанням голови Вольфганга Ішингера і виступом глави Міноборони Німеччини Урсули фон дер Лайен.

Starting now: The Munich Security Conference 2017 with opening statements by German Defense Minister Ursula von der...

Опубліковано Munich Security Conference 17 лютого 2017 р.

Мэттис виступив на відкритті конференції в Мюнхені

Міністр оборони США Джеймс Мэттис виступив на відкритті конференції-2017.

"Забезпечити безпеку завжди виходить краще, якщо над цим працювати командою", - підкреслив Мэттис.

У свою чергу голова конференції Вольфганг Ішингер зазначив, що Мэттис і раніше брав участь у конференції в Мюнхені, щоправда, статус військового офіцера.

"Радий, що ви знову з нами тут сьогодні", - заявив Ішингер.

Мюнхенська конференція-2017: головні питання світової безпеки

Фото: Мэттис на Мюнхенській конференції 2017

Боно виступив на конференції

У ході конференції виступив музикант і громадський діяч Боно.

"Світ не має сенсу без інститутів, які роблять його реальним“, - сказав він.

Порошенко бере участь в дискусії про майбутнє Заходу в рамках Мюнхенської конференції

Президент Петро Порошенко бере участь у дискусії про те, що ж буде з Західним світом у майбутньому. Крім нього, в ній беруть участь американський сенатор Джон Маккейн, президент Польщі Анджей Дуда, міністр закордонних справ Великобританії Борис Джонсон і глава МЗС Нідерландів Берт Кендерс.

У своєму виступі Порошенко заявив, що Путін ненавидить Україну глибоко і щиро, але було б помилкою вважати, що апетити РФ обмежуються тільки Україною.

"Ми хочемо свободи - Росія хоче покарати нас за це. Єдиний "гріх" був у тому, що ми вирішили жити незалежно, з демократичними цінностями, на нашій власній землі. Підтримка України - це єдиний шлях, щоб зупинити триваючу агресію і змусити РФ поважати міжнародне законодавство і світовий порядок", - заявив глава держави.

Мюнхенська конференція-2017: чого очікувати?

У цьому році топ-темами конференції будуть питання безпеки на Близькому Сході, ситуація на Донбасі, зростаючі загрози з боку КНДР. Очікується участь близько 500 осіб. Серед них генсек НАТО Йенс Столтенберг, канцлер ФРН Ангела Меркель, президент Польщі Анджей Дуда, глава МЗС Росії Сергій Лавров, а також делегація з США у складі віце-президента Майка Пенси, глави Пентагону Джеймса Мэттиса і міністра внутрішньої безпеки Джона Келлі.

Сам американський президент Дональд Трамп в Мюнхен не приїхав. До речі, напередодні сьогоднішньої конференції, її голова Ішингер розкритикував Трампа за "непослідовність" політичного курсу.

Відвідає Мюнхен також і президент України Петро Порошенко. Він візьме участь у дебатах на тему "Майбутнє Заходу: падіння або повернення?".

Порошенко також проведе низку двосторонніх зустрічей з керівництвом іноземних держав і міжнародних організацій. Зокрема, заплановані зустрічі з президентом Польщі Дудою, віце-президентом США Пенсія, генсеком НАТО Столтенбергом.

Мюнхенська конференція: історія питання

Вперше Мюнхенська конференція з безпеки пройшла в 1962 році. Починаючи з 1993 року, в ній стали приймати участь вже не лише представники країн НАТО, але й держав колишнього соцблоку, а також країн Азії. Великий резонанс викликала промова президента Росії Володимира Путіна, яку він виголосив на конференції 2007 року. Його слова про однополярності світової політики і різкі висловлювання на адресу розширення НАТО спровокували в західному політикумі дискусію про відновлення Холодної війни.

Участь України у конференції

Про Україну вперше серйозно заговорили на 50-й Мюнхенській конференції 2014 року, в самому розпалі Революції гідності. Тоді західні країни висловили підтримку лідерів тогочасної української опозиції, які були присутні в Мюнхені. У свою чергу, Росія, в особі глави МЗС РФ Сергія Лаврова, звинуватила Захід в "підтримці жорсткого повстання в Україні".

Конфлікт на Донбасі став однією з ключових тем Мюнхенській конференції 2015 року. Тоді президент України Петро Порошенко, виступаючи з трибуни, привернув увагу світової громадськості до подій на сході країни, і показав докази агресії Росії проти України - російські паспорти, військові квитки військовослужбовців, які воювали на Донбасі.

На попередній, 52-й Мюнхенській конференції 2016 року, обговорювали ситуацію в Європі, зокрема і в Україні, а також військові дії в Сирії.

Що стосується безпосередньо України, то в минулому році в Мюнхені говорили про Крим і Донбас. На полях конференції також відбулася зустріч глав МЗС "нормандської четвірки", яка, проте, не принесла очікуваних результатів виконання Мінських угод.