ua en ru

Україна переходить до адміністративної бюрократичної монархії на чолі з Президентом, - політологи

Реформи Президента України Віктора Януковича передбачають більше ніж централізацію та зміцнення владної вертикалі, вважає політолог Вадим Карасьов, повідомляє радіо «Свобода». За його словами, останнє переформатування Кабінету міністрів стало ще одним кроком до знищення демократії в Україні.

«Цей процес проходили європейці у ХVII-ХVIII століттях - на заміну феодальній роздробленості приходили централізовані бюрократичні імперії. В цьому сенсі з точки зору держави, ми переходимо від роздробленої, кланової державності до державності адміністративної бюрократичної монархії на чолі з президентом», - наголосив В.Карасьов.

В свою чергу директор соціологічної компанії Євген Копатько, вважає, що мова не йде про спробу змінити політичну систему. Влада робить усе можливе, щоб у наявній ситуації реформувати державні інституції і готова на цьому шляху жертвувати своїми «бійцями», - каже він.

На думку керівника Центру прикладних політичних досліджень Володимира Фесенка зміст та порядок реформ від Віктора Януковича визначається його намаганням балансувати між різними групами впливу у Партії регіонів.

«Янукович зараз змушений просто в рамках адміністративної реформи відновлювати баланс між донецькими і не донецькими. Посилюється вплив адміністрації Президента на кадрову політику в уряді і взагалі в органах виконавчої влади, але з іншого боку в середині уряду посилюється вплив саме донецьких: Клюєва і Колеснікова. Якщо нинішня напруга у взаєминах між донецькими і не донецькими буде посилюватися - це буде загроза для самого президента», - зазначив В.Фесенко.