ua en ru

МВФ: Вихід світової економіки з кризи неможливий без підтримки створення нових робочих місць

Міжнародний валютний фонд змінює принципи підтримки проблемних економік світу, зобов'язуючись підтримувати не лише макроекономічну стабільність держав, але і зниження рівня їх безробіття. Це рішення було ухвалене на спільній конференції МВФ і Міжнародної організації праці (МОП), що завершилася вчора. Як повідомляє "Комерсант-Україна" з посиланням на прес-службу МВФ, за підсумками конференції організації домовилися спільно вивчити концепцію мінімального рівня соціального захисту для людей, що знаходяться в бідності, а також зосередити свою увагу на заходах, котрі сприяють створенню робочих місць.

У МВФ вважають, що число людей, які довго не можуть знайти роботу, постійно зростає у всьому світі, що послаблює соціальні зв'язки, підвищує загрозу масових безладів і підриває демократію. За даними МОП, з 2007 р. роботу втратили 30 млн людей (3/4 з них - в розвинених країнах). Ще 23 млн людей могли позбутися робочих місць, коли б не стимулюючі заходи держав. У США за час кризи роботу втратили 8 млн людей, а рівень безробіття склав 9,6%. У Євросоюзі, де нараховується 23 млн безробітних, 6,8 млн людей позбулися роботи в період з 2008 р. Голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу назвав боротьбу з безробіттям пріоритетом економічної програми ЄС на 2011 р. У липні безробіття в єврозоні склало 10% - це максимальний показник з серпня 1998 р. Реальне безробіття в Україні в I кварталі склало 9%.
Глава МВФ Домінік Стросс-Кан заявив: "Ми повинні визнати, що криза не закінчиться, поки рівень безробіття не знизиться суттєво", назвавши економічний розвиток і зайнятість "найважливішими проблемами". За його словами, багатим країнам потрібно стимулювати інвестиції і зайнятість, щоб виправити плачевну ситуацію на ринку праці, яка таїть загрозу для цілих соціальних пластів. Високий рівень безробіття вже змусив американських економістів переглянути прогноз зростання найбільшої економіки світу в 2011 р. з 2,8% до 2,5%.