ua en ru

МВФ: через корупцію світова економіка щорічно втрачає від 1,5 до 2 трлн доларів

МВФ: через корупцію світова економіка щорічно втрачає від 1,5 до 2 трлн доларів Фото: МВФ підрахував збитки світової економіки від корупції

У доповіді фонду підкреслюється необхідність посилення антикорупційних законів

Корупція в державному секторі щороку виводить зі світової економіки від 1,5 до 2 трлн доларів (близько 2% світового ВВП) і уповільнює економічне зростання набагато сильніше, ніж ухиляння від сплати податків і стійка бідність. Про це йдеться в доповіді Міжнародного валютного фонду (МВФ), передає Reuters.

Як повідомляє агентство, в документі під назвою "Корупція: втрати і стратегії з ослаблення" сказано, що боротьба з корупцією потребує прозорості, чітких правових рамок, реальної загрози переслідування і сильного прагнення до дерегуляції економіки.


"Тоді як прямі економічні втрати від корупції добре відомі, непрямі втрати можуть бути ще більш істотним", - наводяться в повідомленні МВФ слова глави фонду Крістін Лагард.

Лагард також зазначає, що корупція має "великий розкладаючий вплив на суспільство, підриває довіру до уряду і етичні норми окремих громадян".

В доповіді МВФ говориться, що корупції часто сприяють залежність від невідновлюваних природних ресурсів, а також конфлікти через контроль над ними.

Слід зазначити, що конкретні країни в документі не називаються.

У доповіді підкреслюється необхідність посилення антикорупційних законів, але також зазначається, що послаблення законодавчих норм може обмежити можливості для хабарництва і надати компаніям більше можливостей для зростання.

"Там, де посадовій особі надається свобода дій із затвердження економічної діяльності, існує ризик того, що ця свобода дій призведе до зловживань", - вважає Лагард.

Нагадаємо, у МВФ вважають, що встановлення єдиної ціни на газ для населення і промисловості в Україні дасть змогу знизити рівень корупції, сприятиме інвестиціям і допоможе досягти енергонезалежності.