ua en ru

У МВС заявили про плани скоротити термін дії водійських прав до 5-15 років

У МВС заявили про плани скоротити термін дії водійських прав до 5-15 років Фото: Анастасія Дєєва

Також планується впровадити мікрочіп як складову частину посвідчення водія

Заступник міністра внутрішніх справ з питань європейської інтеграції Анастасія Дєєва заявила, що в головному сервісному центрі МВС готують законопроект, який внесе ряд змін до Правил дорожнього руху, зокрема, зменшить термін дії водійських прав до 5-15 років. Про це вона написала на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

За її словами, для просування процесу євроінтеграції потрібно виконати вимоги директив Європейського союзу, зокрема Директиви 2006/126 /ЄС про водійські права.

"За вимогами Директиви нормами будуть встановлені нові терміни від 5 до 15 років в залежності від категорії транспорту з метою періодичної перевірки відповідності здоров'я водіїв встановленим медичним та психофізичних вимогам", - написала Дєєва.

Заступник міністра також повідомила, що планується унормувати вік для допуску до управління певними категоріями транспортних засобів, гармонізувати категорії і підкатегорії транспортних засобів та впровадити мікрочіп як складову частину посвідчення водія.

"Чого ж чекати від цих нововведень? Більшої безпеки і свободи дорожнього руху. Нормування віку отримання прав розширить доступ до управління окремими категоріями транспорту, мікрочіпи забезпечать захист від підробок, а перегляд термінів дії сприятиме більшій безпеці дорожнього руху. Сьогодні національне водійське посвідчення дає право на управління транспортом протягом 30 років з дати його отримання", - підкреслила вона.

Нагадаємо, у Києві п'яний водій наїхав на людей, що знаходилися на проїжджій частині під час оформлення ДТП, серед яких була співробітниця поліції.