ua en ru

Московський суд визнав недійсною угоду про об'єднання доль в "Мегафоні" і Turkcell

Арбітражний суд Москви задовольнив позов ВАТ "Телекомінвест" (структура бізнесмена Алішера Усманова, один з основних акціонерів ВАТ "Мегафон") і визнав недійсною угоду про об'єднання доль в російському ВАТ "Мегафон" і турецькому Turkcell для створення спільного підприємства. Про це РБК повідомили в суді. Основні слухання за позовом "Телекомінвеста" відбулися сьогодні.
Нагадаємо, на початку квітня 2010 р. "Телекомінвест" подав в арбітраж Москви позов про визнання нікчемною угоди між шведсько-фінською TeliaSonera і Altimo про об'єднання доль в "Мегафоні" і Turkcell. Відповідачами у справі виступають TeliaSonera, Altimo і Alfa Telecom Turkey. "Телекомінвест" подав позов проти даної операції на підставі недавно ухваленого закону, що забороняє іноземним держкомпаніям отримання контролю в російських компаніях з так званих стратегічних секторів економіки, до яких відносяться і телекомунікаційні послуги. Швеція і Фінляндія в цілому володіють контролем в TeliaSonera (володіє 43,8% акцій "Мегафону")". Також "Телекомінвест" заперечує проти об'єднання "Мегафону" з Turkcell "з економічних міркувань".
Нагадаємо, що А.Усманов і раніше виступав супротивником об'єднання Turkcell і "Мегафону". В середині листопада 2009 р. повідомлялося, що він обговорює з російською державою можливість обміну свого пакету (31,1%) на акції об'єднаного ВАТ "Ростелеком". В рамках реформування холдингу ВОТ "Связьінвест" до середини 2011 р. до "Ростелекому" планується приєднати сім міжрегіональних компаній зв'язку (МРК). У свою чергу "Связьінвест" не раз заявляв про те, що має намір розвивати стільниковий зв'язок. Одним з найбільш ефективних способів в концепції реорганізації холдингу називається придбання одне з операторів "великої трійки" (МТС, "ВимпелКом" і "Мегафон"). Мінкомзв'язку РФ підтримує можливий обмін пакету акцій "Мегафона" А.Усманова на акції об'єднаного "Ростелекома". В середині січня 2010 р. офіційно про це заявив глава Мінкомзв'язку Ігор Щегольов.
У листопаді 2009 р. шведсько-фінська телекомунікаційна компанія TeliaSonera і Altimo уклали угоду про об'єднання своїх доль в турецькій Turkcell і "Мегафоні", передавши їх спеціально створюваній компанії.