ua en ru

Московський суд засудив до термінів від 14 до 20 років трьох обвинувачених у вбивстві депутата Р.Ямадаєва

Московський міський суд засудив до термінів від 14 до 20 років колонії трьох обвинувачених у вбивстві депутата Державної думи Руслана Ямадаєва. Про це повідомили в суді, передає РБК.
Зокрема, безпосередній виконавець злочину Асламбек Дадаєв засуджений до 20 років колонії, його співучасники Елімпаша Хацуо та Тимур Ісаєв - до 15 і 14 років позбавлення волі відповідно. Адвокати підсудних вже заявили про намір оскаржити вирок, тоді як прокурор визнав його законним і обґрунтованим.
А.Дадаєв і Е.Хацуо звинувачуються у вбивстві Р.Ямадаєва і замаху на вбивство колишнього військового коменданта Чечні Сергія Кізюна, скоєному організованою групою за наймом. Крім того, А.Дадаєв і Т.Ісаєв звинувачуються в замаху на вбивство голови правління комерційного банку "Конверс-банк" Олександра Антонова і його охоронця Олександра Комарова, скоєному організованою групою за наймом. Також всі вони звинувачуються в незаконному обороті зброї.
За даними слідства, невстановлені особи запропонували за винагороду А.Дадаєву і Е.Хацуєву скоїти вбивство Р.Ямадаєва. Погодившись, обвинувачені придбали автоматичну вогнепальну зброю і, пересуваючись на автомобілі марки BMW, деякий час слідкували за потерпілим, встановлюючи його розпорядок дня і маршрути пересування. 24 вересня 2008 р. в Москві приблизно о 17:00 мск обвинувачені під'їхали на автомобілі BMW до зупиненого біля д.10 по Смоленській набережній на заборонний сигнал світлофора автомобілю Mercedes. За кермом цього автомобіля був Р.Ямадаєв. Скориставшись тим, що знаходився на передньому пасажирському сидінні машини С.Кизюн опустив бічне скло, А.Дадаєв вибіг з BMW і зробив не менше 16 пострілів з автоматичної зброї в салон автомобіля Mercedes. Після цього Е.Хацуо і А.Дадаєв втекли з місця події. У результаті отриманих вогнепальних поранень Р.Ямадаєв помер на місці, С.Кизюн з важкими пораненнями був доставлений в лікарню.
Крім того, слідство вважає, що А.Дадаєв і Т.Ісаєв вчинили за наймом замах на вбивство голови правління комерційного банку "Конверс-банк" О.Антонова і його охоронця О.Комарова. 11 березня 2009 р. обвинувачені прибули на автомобілі марки ВАЗ-21093 у двір буд.12 корп. 2 на вул. Расплетіна в Москві. Близько 10:00 мск, коли О.Антонов разом зі своїм охоронцем О.Комаровим вийшов з під'їзду будинку, Т.Ісаєв через прочинені двері машини зробив не менше 18 пострілів з вогнепальної автоматичної зброї в потерпілих. Після цього обвинувачені втекли з місця події на автомобілі. О.Антонов і О.Комаров з вогнепальними пораненнями були доставлені в лікарню.
Кримінальну справу щодо замовників даних злочинів виділено в окреме провадження.