ua en ru

За кібератаками на урядові ресурси стоять хакери з Росії, - Турчинов

За кібератаками на урядові ресурси стоять хакери з Росії, - Турчинов Фото: Олександр Турчинов

Велика кількість комп`ютерів держустанов не підключена до системи кіберзахисту

За кібератаками, які відбувались останнім часом в Україні, стоять кіберзлочинці з Російської Федерації. Передає слова секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олександра Турчинова прес-служба відомства.

"Близько тижня тому розпочалася активна фаза масштабних кібератак на інформаційні ресурси українських державних органів, об'єктів критичної інфраструктури і установ недержавного сектору. Ці атаки були заздалегідь сплановані і скоординовані з єдиного центру в РФ", - заявив Секретар РНБО.

Він стверджує, що зловмисники хотіли дестабілізувати фінансово-банківський сектор України напередодні Нового року, що мало призвести до затримки соціальних виплат, ускладнення функціонування провідних державних установ.

Завдяки зусиллям Держслужби зв`язку, СБУ та Нацполіції у стислі терміни роботу уражених комп'ютерних систем було відновлено, відзначають в повідомленні.

Як виявив аналіз комп`ютерних атак, інформаційні ресурси, які були підключені до державної системи кіберзахису не зазнали стороннього впливу. Але через брак фінансування велика кількість ресурсів досі не підключена до системи.

"Зокрема, у 2016 році з передбачених для цього коштів не було виділено жодної копійки через блокування парламентом рішення щодо наповнення Спеціального фонду бюджету за рахунок конфіскованих коштів", - підкреслив Турчинов.

Нагадаємо, Для злому Мінфіну використовувалися ті ж технології, що і для атаки на "Бориспіль".