ua en ru

Moody's: Держборг місцевих органів влади КНР на 540 млрд дол. більший, ніж задекларували держаудитори

У Китаї державний борг місцевих органів влади може виявитися на 3,5 трлн юанів (540 млрд дол.) більшим, ніж показали оцінки державних аудиторів. Про це говориться в релізі міжнародного рейтингового агентства Мoody's. Агентство зазначає, що така ситуація загрожує кредитним рейтингам китайських банків, передає Reuters.

За оцінками Китайського державного аудитора, місцеві органи влади Китаю мають борг близько 10,7 трлн юанів. Moody's, що говорить, що цифра насправді більша. Агентство виявило більше потенційних проблемних кредитів після обліку розбіжності в цифрах, наведених у різних дослідженнях китайської влади.

"Потенційні масштаби проблемних кредитів у китайських банків можуть бути ближчими до стресового рівня, ніж до базового", - говориться в заяві Мoody's.

Беручи до уваги нові дані, частка безнадійних кредитів в китайських банках може скласти 8-12%, порівняно з 5-8% у базовому варіанті і 10-18% у стрес випадку.

Якщо китайська влада хоче і далі проводити політику "очищення", то проблемні кредити стануть проблемою з подолання держборгу, і їх слід враховувати в навантаження на держбюджет, вважає агентство.

Розбіжність у цифрах Мoody's пояснює поганим документоводством в Піднебесній.

"Це вказує на те, що ці кредити, швидше за все, погано документовані, і можуть представляти найбільший ризик прострочень", - сказав Івон Чжан, аналітик Мoody's.