ua en ru

У МОН хочуть змінити процес формування держзамовлення для вишів

У МОН хочуть змінити процес формування держзамовлення для вишів Фото: Сергій Квіт

Квіт заявив, що в наступному році буде запроваджено більш прозора система формування держзамовлення

У Міністерстві освіти і науки України (МОН) планують змінити процес формування державного замовлення для українських вищих навчальних закладів. Про це в ході брифінгу заявив глава відомства Сергій Квіт, передає кореспондент РБК-Україна.

"Звичайно, ми будемо оптимізувати, покращувати і робити більш зрозумілою систему підготовки держзамовлення, тому що державне замовлення формується протягом року. Це дуже громіздка система і я думаю, що на наступний рік ми виведемо більш прозорі та зрозумілі формули яким чином він повинен формуватися", - заявив Квіт.

Квіт також підкреслив, що зарплата викладачам і кількість ставок в університеті не повинні залежати від кількості студентів. "Зарплата повинна залежати тільки від контракту", - зазначив він.

"Ми досі не відійшли від цього тільки тому, що у нас дуже важка економічна ситуація і ми не можемо миттєво змінити цю систему. Але я думаю в перспективі, через кілька років ми повинні відходити від цієї системи і співпрацювати з університетами. У перспективі університети повинні мати повну фінансову автономію незалежно від того, з яких джерел вони отримують фінанси", - додав міністр.

Нагадаємо, державне замовлення для учбових закладів в 2015 році порівняно з попереднім зменшився на 12%.