ua en ru

Світові ціни на нафту почали торговий тиждень зниженням після домовленостей Росії і США щодо Сирії

Світові ціни на нафту почали торговий тиждень зниженням у зв'язку з ослабленням геополітичної напруженості на Близькому Сході.

На минулих вихідних Росія і США на переговорах в Женеві погодили план постановки сирійської хімічної зброї під міжнародний контроль. Сторони домовилися, що арсенал бойових отруйних речовин Сирії повинен бути знищений до середини 2014 р. Таким чином, на даний момент питання про військову операцію Заходу в Сирії з метою "зачистити" арсенали хімічної зброї знімається з порядку денного.

Станом на 11:00 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.): IPE Brent Crude (листопад) - 111,14 (-0,56) при діапазоні котирувань 110,25-111,28; Light, Sweet Crude Oil (жовтень) - 107,57 (-0,64) при діапазоні котирувань 106,76-107,72.

У ході сьогоднішньої сесії листопадові ф'ючерси Brent (жовтневий контракт закінчився минулого тижня) опускалися до 110,25 дол./бар. - мінімальної позначки з 23 серпня. У кінці серпня нафта Brent досягала шестимісячного максимуму (117,34 дол./барр.) на тлі неминучого, як здавалося тоді, військового удару США по Сирії.

Сьогодні світові ціни на нафту не знаходять підтримки навіть в ослабленні долара на валютному ринку. Як правило, руху нафтових котирувань і курсу долара пов'язані відношенням зворотної кореляції. Індекс долара (U.S.Dollar Index) знижується на 0,56% після того, як колишній економічний радник Президента США Барака Обами Ларрі Саммерс відкликав свою кандидатуру на пост глави Федеральної резервної системи (ФРС).

Саммерса вважали головним претендентом на управління ФРС після Бена Бернанке, чий термін на посаді глави американського Центробанку закінчується в січні 2014 р. При цьому аналітики вважали, що на чолі з Саммерсом Федеральний резерв буде швидше згортати сверхмягкую антикризову політику, тепер же спекуляції про передчасному посилення монетарної політики втрачають актуальність.