ua en ru

У МОЗ назвали напрямки роботи з подолання корупції

У МОЗ назвали напрямки роботи з подолання корупції Фото: МОЗ (Віталій Носач)

У відомстві назвали сім напрямків, які долають корупцію

Міністерство охорони здоров'я України назвало сім напрямків, які долають корупцію. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу відомства.

Державні закупівлі через міжнародні організації

Зокрема, державні закупівлі здійснюються через міжнародні організації. З 2016 року, коли МОЗ почав закуповувати ліки через міжнародні організації. Зазначено, що ця реформа дозволила закуповувати ліки на міжнародному ринку, незалежними організаціями, по чесним тендерам.

Національний перелік лікарських засобів

Відомство на основі базового переліку ліків Всесвітньої організації охорони здоров'я розробило і прийняло Національний перелік лікарських засобів. У списку 427 безпечних і реально працюючих діючих речовин від всіх поширених хвороб. Всі ці ліки лікарні повинні закуповувати в першу чергу і за 100% потреби і надавати пацієнтам безкоштовно.

Відкритий доступ до інформації про безкоштовні ліки

Кожна медустанова та департаменти охорони здоров'я повинні повідомляти про залишки цих ліків на своїх офіційних сайтах раз в тиждень. Такі сайти, як eliky.in.ua дозволяє громадянам побачити повний список наявних препаратів в певній лікарні і знайти потрібний препарат, користуючись зручною пошуковою системою. А мобільний додаток "Ліки.Контроль" помогаетпроверить є в лікарні безкоштовні ліки з переліку, які прописали пацієнту.

Обов'язкова звітність про благодійні внески

Кожний медзаклад зобов'язаний публікувати інформацію про благодійні внески та витрати коштів, які надали пацієнти добровільно. Публікуватися це має на дошках оголошень в лікарнях та на сайтах медустанов або департаментів охорони здоров'я.

Програма "Доступні ліки"

За рік роботи "Доступних ліків" кількість викликів швидкої зменшилася на 17 тис., менше випадків з підозрою на інсульт та інфаркт, а також через приступи бронхіальної астми. З квітня 2017 року, коли почали працювати "Доступні ліки", програмою скористалися понад 6 млн українців. Зараз по програмі можна отримати 261 препарат, з них 59 - повністю безкоштовно.

Трансформація первинної ланки системи охорони здоров'я України

З цього року заклади первинної медичної допомоги увійшли в реформу, отримують пряме фінансування від держави через Національну службу здоров'я України за кожного пацієнта. Зокрема, чітко прописаний гарантований перелік послуг, що надається пацієнту його лікарем на кошти від НСЗУ.

Система "Електронне здоров'я"

Система є основою для прозорого фінансування, звітності про використання державних коштів, формування достовірної статистики, захисту персональних даних пацієнтів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що спеціальний представник США по Україні Курт Волкер заявив, що Україна повинна знайти спосіб "зламати систему олігархів".