Міністерство охорони здоров'я, праці та соціального забезпечення Японії ввів заборону на постачання будь-яких продуктів харчування з префектури Фукусіма, де раніше були виявлені зразки зараженої радіацією їжі. Про це йдеться в оновлених матеріалах Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) з ядерного кризи в Японії, передає РБК.
Як повідомляє МАГАТЕ, японський МОЗ підтвердив, що в продуктах харчування в Фукусіма було виявлено підвищений вміст радіоактивного йоду.Ніяких інших радіоактивних ізотопів у кількості, що перевищує норму, в продуктах з Фукусіма не зафіксовано.
МАГАТЕ зазначає, що період напіврозпаду для радіоактивного йоду складає близько 8 днів, речовина повністю розпадається природним шляхом протягом декількох тижнів. Тим не менш, "існує короткостроковий ризик для здоров'я людини, якщо радіоактивний йод потрапляє з їжею в організм": вона може завдати шкоди щитовидній залозі.
Раніше сьогодні представник японського уряду Юкіо Едано повідомив, що зразки молока та шпинату з господарств у японських префектурах Фукусіма (де розташована аварійна АЕС "Фукусіма-1") і Ібаракі опинилися з підвищеним рівнем радіоактивності. Це стало першим офіційним повідомленням про радіаційне зараження їжі в Японії після землетрусу 11 березня, яке призвело до аварії на АЕС у префектурі Фукусіма і радіоактивної витоку.