ua en ru

МОЗ використовує бюджетні кошти, виділені на лікування онкохворих, тільки для закупівлі ліків, - Рахункова палата

Рахункова палата України провела аудит використання коштів державного бюджету, виділених у 2012 - I півріччі 2013 року на виконання заходів з лікування онкологічних захворювань у дорослих в рамках виконання Загальнодержавної програми боротьби з онкологічними захворюваннями на період до 2016 року, замовником якої є Міністерство охорони здоров'я України. За результатами аудиту встановлено, що запланованих темпів виконання загальнодержавної програми не досягнуто. Про це повідомляє прес -служба Рахункової палати України .

"Щорічно на лікування онкохворих з держбюджету витрачається близько 300 млн грн , або 75 % від визначених Загальнодержавною програмою. Бюджетні кошти виділяються Міністерству охорони здоров'я і використовуються ним тільки на закупівлю ліків. Однак обсяги залишків і закуплених міністерством у 2012 - 2013 роках лікарських засобів для лікування онкологічних хворих забезпечили прораховану регіонами річну потребу в них на рівні 30 %.

Через відсутність розробленої Міністерством охорони єдиної методики розрахунку потреби в лікарських засобах в 2012-2013 роках спеціалізовані заклади охорони здоров'я регіонів централізовано забезпечувалися закупленими лікарськими засобами , які використовуються для надання медичної допомоги онкологічним хворим ( у віці 18 років і старше) на рівні від 4 до 74 %.
Внаслідок незадовільного адміністрування в регіональних закладах охорони здоров'я недостатньо спеціалізованих ліжок для лікування онкохворих ( крім м. Києва та Сумської області) , в штатах медичних установ відсутні необхідні посади лікарів - фахівців з онкології - лікарів - цитологів , лікарів - хіміотерапевтів .