ua en ru

Мін'юст за рік може стягнути понад 3 млрд гривень з неплатників аліментів

Мін'юст за рік може стягнути понад 3 млрд гривень з неплатників аліментів Ілюстративне фото: аліменти (коладж РБК-Україна)

Ще понад 200 тисяч осіб мають заборгованість перед власними дітьми у понад 6 місяців

Впродовж цього року державні виконавці можуть стягнути з неплатників аліментів понад 3 млрд гривень, як свідчить динаміка стягнень за три місяці 2018 року. Про це у коментарі РБК-Україна повідомила заступник міністра юстиції Світлана Глущенко.

"За минулий рік силами державних виконавців було стягнуто 2,4 мільярди гривень. Якщо брати з початку цього року до п’ятниці того тижня, то державними виконавцями стягнуто 1,1 мільярд гривень. Щодо прогнозу - закон вступив у силу у лютому, а зараз травень, то фактично за три місяці було стягнуто дуже значну суму", - розповіла Глущенко.

Вона додала, що за 2018 рік загальна сума буде більше суми минулого року. Така динаміка дає можливість вийти на 3 і більше мільярдів гривень за рік.

"Потрібно враховувати, що сьогодні, відповідно до реєстру боржників з аліментів, ще понад 200 тисяч осіб мають заборгованість перед власними дітьми у понад 6 місяців. Відповідно, що це ті особи, які підпадають під дію вже чинного сьогодні закону", - сказала заступник міністра.

Зазначимо, у грудні 2017 року Верховна рада ухвалила законопроект №7277, який посилює відповідальність за невиплату аліментів. 19 квітня 2018 до парламенту внесено ще один законопроект щодо захисту прав дітей "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання" № 8296, ініціаторами якого є понад 50 народних депутатів.

10 травня до комітету ВР з економічної політики направлено альтернативний законопроект 8296-1 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав дитини".

Нагадаємо, з початку 2018 року державні виконавці стягнули з неплатників аліментів 1,1 млрд гривень. Крім того, через несплату аліментів у розшук оголосили 8 778 українців.